Business Internaţional

Euro dă cel mai mare test din istorie

Autor: Cristina Rosca

13.10.2010, 23:30 13

Miliardarul american Warren Buffett, unuldintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 45 mld.dolari, a spus că moneda unică europeană se confruntă cu "oprovocare reală" după ce euro a postat cel mai mare avanstrimestrial din ultimii opt ani, scrie Bloomberg.

"Acesta este un test şi aş spune că testul nu a fost pro movat", a mai afirmat el. "Aş prefera să privesc situaţia din exterior mai degrabă decât din in terior".

Moneda euro a câştigat 11% în cele trei luni încheiate la 30septembrie, după ce UE a so luţionat criza fiscală din re giune cuun pachet financiar în va loare de 750 mld. euro. Această mişcaresal va toare este posibil să nu re zolve pro ble mele apărute dincauza dife renţelor între cele 16 state care alcătuiesc blocul comu nitar, a spus Buffett, directorul executiv al BerkshireHathaway.

"Este o provocare reală atunci când încerci să faci un grup marede state, care au culturi diferite şi atitudini diferite faţă depolitica fiscală, să împartă o monedă", a explicat Buffett, 80 deani. "Cred că va fi interesant să urmărim evoluţia."

Evoluţia din trimestrul trei a monedei unice compenseazădeclinul de la începutul anului, când investitorii speculau căGrecia şi alte state din zona euro ar putea intra în incapacitatede plată a datoriilor. Investitorii au revenit la sentimente maibune faţă de moneda europeană, care pe 7 iunie a atins un nivelminim de 1,1877 dolari, pe fondul apariţiei de noi temeri privindintrarea în faliment a statelor de la periferia Europei şi alîncetinirii ritmului de creştere al economiei Statelor Unite. Înprezent euro se tranzacţionează la o valoare de 1,40 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO