Business Internaţional

Europa ar putea asista la noi acţiuni de naţionalizare a unor jucători din energie după bailout-ul Uniper

Europa ar putea asista la noi acţiuni de naţionalizare...
Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

21.09.2022, 22:48 150

Cu trei decenii în urmă, Europa a decis să-şi deschidă pieţele energiei pentru a încuraja competi­ţia, o mişcare menită să împingă în jos preţurile pentru consumatori la nivelul întregului continent.

În 2022 însă, facturile la energie cresc dramatic, iar companii de uti­lităţi cândva solide se chinuie să ră­mână pe linia de plutire. Drept re­zultat, guvernele realizează că nu pot lăsa securitatea energetică doar în seama pieţelor.

Berlinul salvează Uniper, Franţa naţionalizează EDF, în timp ce Marea Britanie a adus sub control furnizorul de gaze şi electricitate Bulb Energy.

Bailout-ul istoric de către Ger­mania al gigantului Uniper SE din sectorul gazelor naturale nu va fi probabil ultima acţiune de salvare din sectorul energiei în contextul crizei declanşate de războiul purtat de Rusia în Ucraina.

„Ar putea exista noi astfel de cazuri deoarece din cauza preţurilor incredibil de ridicate la energie care nu pot fi trecute mai departe către consumatori, statele trebuie să inter­vină“, a declarat Werner Hoyer, pre­şedinte al Băncii Europene de Investiţii, pentru Bloomberg. „Vom asista probabil la astfel de lucruri o perioadă“.

Germania va naţionaliza Uniper într-o acţiune istorică de salvare a celui mai mare importator de gaze al ţării şi de evitare a prăbuşirii secto­rului energetic al celei mai mari economii europene.

Administraţia cancelarului Olaf Scholz va controla aproximativ 99% din compania de utilităţi după injec­tarea a 8 miliarde de dolari în cadrul acesteia şi achiziţionarea participaţiei majoritare deţinute de compania finlandeză Fortum Oyj.

Pachetul final se va ridica proba­bil la zeci de miliarde de euro, inclu­zând linii de credit menite să menţină compania operaţională, cu pieţele energiei încă în criză.

Germania a fost sub presiune să acţioneze în condiţiile în care prăbu­şirea Uniper ar putea fi resimţită la nivelul întregii economii a ţării, a­meninţând în acelaşi timp aprovizio­narea cu combustibili.

Şeful Băncii Europene de Investiţii a adăugat că prin prisma a ceea ce se întâmplă este şi mai important pentru Europa să meargă mai departe cu tranziţia către energia verde. Între timp, aceasta poate detensiona situaţia de pe piaţa energiei prin reducerea cererii şi diversificarea surselor de energie.

„Trebuie să continuăm cu determinare procesul de transformare în domenul energiei, în Europa şi la nivel mondial“, a declarat Hoyer. „În caz contrar, vom lăsa arma în mâinile lui Putin“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO