Business Internaţional

Europa: criza energiei loveşte din plin industria lactatelor

Europa: criza energiei loveşte din plin industria...

Autor: Catalina Apostoiu

02.09.2022, 00:05 517

Industria lactatelor se confruntă cu costuri în creştere la energie şi ambalaje, iar fermierii din această industrie se plâng de costuri mai mari la energie şi nutreţuri.

În Grecia, fermierii se plâng că animalele nu primesc hrană suficien­tă, iar mulţi dintre aceştia preferă să-şi sacrifice animalele pentru carne decât să le ţină pentru producţia de lapte, notează Kathimerini.

La începutul verii, managerii din industrie se aşteptau ca fermele să pro­ducă cu 4-5% mai puţin lapte de­cât în anii trecuţi, iar datele statistice oficiale pentru prima jumătate a acestui an le confirmă temerile.

Producţia de lapte de vacă s-a situat la 331.730 de tone, faţă de 346.504 tone în S1/2021. Şi numărul producătorilor este în scădere con­stantă, de la 2.160 anul trecut la sub 1.900 din aprilie 2022. Şi alte tipuri de lapte înregistrează scăderi.

Situaţia a dus la o majorare a pre­ţurilor de producător: preţul laptelui de vacă a crescut cu 34% faţă de anul trecut în iunie, de exemplu. Preţurile laptelui de oaie şi capră se situează la maxime istorice.

Industria, nedispusă să-şi vadă marjele de profit prăbuşindu-se, ab­soarbe doar o parte din creşterea costurilor, restul fiind suportată de consumatori. Preţul laptelui a crescut cu 10,55% de la începutul anului, cel al brânzeturilor cu 15-19%, iar cel al iaurtului cu 7%.

În Polonia, decizia giganţilor din sectorul produselor chimice Grupa Azoty şi Anwil de a-şi suspenda acti­vităţile a dus la un deficit de dioxid de carbon, esenţial în producţia de lactate, printre altele, potrivit Warsaw Voice.

„Este o situaţie dramatică, lipsa gazelor face imposibilă ambalarea produselor din moment ce aceasta se face cu ajutorul unui amestec de gaze, printre care şi dioxidul de carbon“, declara recent Agnieszka Maliszewska, director al Camerei Poloneze pentru Lapte.

Producătorii de lactate au şi o altă problemă: pe lângă îngrăşă­min­te, giganţii din sectorul produselor chimice au stopat şi producţia de acid nitric, necesar pentru igiena liniilor de producţie. Alternative sunt greu de găsit, soluţia fiind suspendarea producţiei.

În Ungaria, preţul mediu al laptelui brut a urcat cu 7% în iulie 2022 comparativ cu iunie 2022, depăşind cu 57% preţul mediu din luna similară a anului trecut, relatează Budapest Business Journal.

Piaţa laptelui este extrem de imprevizibilă, preţurile furajelor, energiei şi materialelor de ambalare fiind în continuă creştere. Nu se întrevede momentul în care costurile de producţie s-ar putea stabiliza. În ultimele 12 luni, atât preţurile laptelui brut, cât şi ale laptelui procesat şi produselor lactate au crescut cu peste 40% în Ungaria, potrivit hellovidek.hu.

În timpul procesului de producţie, încălzirea şi răcirea, consumatoare de energie, joacă un rol central. Procesatorii de lapte se confruntă cu creşteri extreme de preţ în ambele cazuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO