Business Internaţional

Europa stă sub semnul unui nou război al gazelor

Autor: Catalina Apostoiu

28.10.2010, 23:52 26

Rusia şi Ucraina nu au reuşit să încheie un nou acord înprivinţa furnizării de gaze, lăsând ameninţarea unui nou război înacest domeniu să plutească în continuare în aer, scrieKyivPost.

Cele două ţări foste sovietice vor continua discuţiile pe acestsubiect, au anunţat oficialii ruşi aflaţi într-o vizită în Kiev,indicând că Moscova doreşte în continuare controlul asupra reţeleide transport al gazelor din Ucraina drept condiţie pentru oreducere a preţurilor.

Ucraina depinde într-o măsură foarte mare de importurile de gazedin Rusia, reglementate de un acord pe zece ani încheiat în anul2009. Ţara, însă, care transportă 80% din gazele pe care Gazprom lefurnizează Europei, spune că acordul actual este inacceptabil.

Primul-ministru al Ucrainei, Mykola Azarov, a declarat că vadeschide acest subiect în timpul vizitei primului-ministru rusVladimir Putin din această săptămână, însă nu a mai făcut niciodeclaraţie după discuţii.

Putin, la rândul său, a invocat un discount acordat deja deRusia Ucrainei în luna aprilie a anului trecut şi a declarat cădiscuţiile vor continua. "Suntem gata să continuăm dialogul şi suntsigur că vom găsi soluţii care să mulţumească pe toată lumea", adeclarat primul-ministru rus.

Oficialii Gazprom au declarat că vor acorda Ucrainei un discountdacă vor primi o participaţie în cadrul reţelei de gazoducte aţării, tranzacţie pe care Kievul a ezitat până acum s-o încheiepentru că îi va lua puterea de negociere.

În aprilie anul trecut, Rusia a acordat Ucrainei un discount de100 de dolari la 1.000 de metri cubi, însă acesta nu a fostsuficient pentru a menţine preţurile interne la gaze la un nivelscăzut, guvernul fiind nevoit să le majoreze cu 50% în august.

Precedentul 2009

În luna ianuarie a anului trecut, un conflict privitor lapreţurile la gaze între Moscova şi Kiev a avut drept rezultatîntreruperea livrărilor de gaze din Rusia către Europa timp deaproximativ două săptămâni, afectând imaginea Rusiei ca exportatorde încredere şi declanşând o căutare de noi furnizori la niveleuropean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO