Business Internaţional

Exista riscul aparitiei unei crize de lichiditate, avertizeaza UBS

02.05.2010, 23:09 30

Industria bancara a Europei este amenintata de o repetare acrizei de credit care a impins intreaga regiune in cea maiputernica recesiune de la cel de-al doilea razboi mondial, conformunui raport al bancii elvetiene UBS, citat de Bloomberg.

Bancile nu sunt dispuse sa crediteze alte banci despre carebanuiesc ca detin credite in cele mai indatorate tari din Europadupa ce agentia de rating Standard & Poor's a redus recentratingul de credit al Greciei la junk si a coborat ratingurilePortugaliei si Spaniei, conform lui Brian Kim, analist in cadrulUBS. Reticenta bancilor este aproape la fel de mare ca in toamnalui 2008, cand falimentul Lehman Brothers a generat un adevaratcutremur pe pietele financiare, adauga Kim.

"Sa ne amintim cum in martie si septembrie 2008 creditarea de pepiata interbancara incepea sa dea semne de blocare, bancilenemaifiind dispuse sa-si crediteze rivalele de teama ca acestea arputea fi impovarate excesiv cu active nelichide cum ar fiCDO-urile", se arata in raportul UBS. "Inlocuim CDO-urile cuobligatiuni grecesti sau portugheze si vedem riscul existent inprezent".

Costul imprumutarii de euro intre banci nu a scazut timp depeste o saptamana, Euribor urcand o jumatate de punct baza, la0,659% pe 28 aprilie, cel mai ridicat nivel inregistrat din 24februarie.

Libor pentru astfel de imprumuturi a avansat la 0,598% laaceeasi data, cel mai ridicat nivel atins din 8 martie.

"In conditiile in care atentia se concentreaza asupra bancilorcu expunere fata de Grecia in acest moment, costurile legate deimprumuturile interbancare vor reprezenta indicatori cheie", adeclarat analistul.

Deficitul bugetar al Greciei, situat la de peste patru orilimita de 3% impusa de Uniunea Europeana, si incapacitatea UE de afinaliza un pachet de salvare au pus pietele pe jar, randamentullegat de titlurile pe doi ani ale tarii urcand peste 30% pentruscurt timp la mijlocul saptamanii trecute.

In toamna lui 2008, creditorii de pe ambele maluri aleAtlanticului erau atat de reticente in a se imprumuta intre ele,incat bancile centrale din SUA si Europa a trebuit sa pompeze inpiata sute de miliarde de dolari pentru a acoperi golul definantare.

Imprumuturile overnight intre banci sunt una dintre principalelecomponente care fac piata bancara sa functioneze, iar daca o bancaeste taiata de la aceste fluxuri, cum a fost cazul Lehman Brothersin urma cu doi ani, aceasta are putine sanse sasupravietuiasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO