Business Internaţional

Expunerile mari ale bancilor occidentale explica graba cu care Europa a sarit in ajutorul Greciei

Expunerile mari ale bancilor occidentale explica graba cu care Europa a sarit in ajutorul Greciei
18.02.2010, 23:30 40

Germania si Franta au sugerat in ultima perioada ca salvareaGreciei din faliment are o alta motivatie decat ajutorareaneconditionata a unui stat membru al zonei euro, si anume sigurantazonei euro. Ambele state trebuie sa isi protejeze propriile banci,pentru care intrarea Greciei in faliment national ar putea avearepercursiuni grave.
Temerile ca bancile din Hexagon si cele germane ar putea devenivictimele crizei datoriilor din Grecia explica motivul pentru careautoritatile de la Paris si Berlin au spus ca sunt dispuse sa vinain ajutorul statului elen, o masura deloc populara. Ele au cerutinsa Greciei sa adopte masuri de austeritate mai dure pentrureducerea deficitului bugetar.

Expuneri imense

Expunerea combinata a bancilor din Germania si Franta doar inGrecia este de 119 mld. dolari (86,6 mld. euro), insa daca este saanalizam situatia pentru Grecia si toate celelalte state din zonaeuro vulnerabile - precum Portugalia, Spania si Irlanda - expunereacreste la peste 900 mld. dolari, scrie Wall Street Journal.
Impreuna, sectoarele bancare din Franta si Germania, cele maiputernice economii europene, "duc povara" unei expuneri cereprezinta jumatate din expunerea totala a tutuor bancilor europenein aceste state. Aproape jumatate din suma provine din Spania,potrivit datelor de la Banca Reglementelor Internationale. Inaceste sume sunt cuprinse si obligatiunile guvernamentale, sidatoriile sectorului corporate si creditele acordate persoanelorfizice.
Temerile legate de expunerea acestor banci au condus la odepreciere a titlurilor lor in ultimele saptamani. Indicele DowJones Stoxx European Bank, care urmareste evolutia actiunilor celormai mari creditori europeni, a pierdut 9,96% in ultima luna,comparativ cu un declin de 4,05% in cazul indicelui pan-europeanDow Jones Stoxx 600.
Cele mai importante scaderi le-au suferit actiunile Commerzbank dinGermania, cu minus 14% in aceeasi perioada, pana la un pret de5,727 euro, urmate de cele ale BNP Paribas din Franta, cu minus9,5%, pana la un pret de 51,42 euro.
In acelasi timp, costul asigurarii impotriva falimentului pentrumulte banci din Germania si Franta, masurat prin randamentulcontractelor de tip credit default swap a crescut usor incepand culuna decembrie.
"Se pare ca realizarea faptului ca sistemul bancar european esteputernic expus in Europa de Sud si in special in Grecia agalvanizat multe minti", afirma economistii Societe Generale.

Lantul slabiciunilor

Daca Grecia ar intra in faliment, investitorii ar putea sa seintrebe daca bancile din Franta si Germania ar putea suportapotentialele pierderi, iar acest lucru ar putea semana panica pepiete, panica ce ar zgudui din temelii sistemul financiar.
Informatii despre expunerea fiecarei banci in parte sunt foartegreu de obtinut, de aceea investitorii nu pot decat sa ghiceasca ceinstitutie este cea mai in pericol. Banca ReglementelorInternationale nu ofera astfel de date.
Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a descrisexpunerea bancii sale in Grecia ca fiind "relativ mica". Banca arefuzat sa ofere mai multe detalii despre ce datorii are Greciafata de ea, si nu a oferit detalii nici despre celelalte natiunivulnerabile.
In randul bancilor listate la bursa, Commerzbank, prin intermediulbancii sale specializate pe credite imobiliare si prin intermediuldiviziei de finante publice, Eurohypo, este una dintre cele maiexpuse, potrivit analistilor.
Daca marile banci europene au facut lobby "in secret" pe langaguvernele lor pentru ca acestea sa intervina in ajutorul Greciei,public, oficialii bancilor au incercat sa reduca riscul ce planeazadeasupra industriei lor din cauza crizei datoriilor din Grecia sialte state europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO