Business Internaţional

Factura pe care UE ar fi nevoită să o plătească pentru salvarea Spaniei ar fi colosală: 420 mld. €

Autor: Gabriel Razi

24.11.2010, 23:51 36

Analiştii de la compania de consultanţă Capital Economicsconsideră că nota de plată pentru salvarea Spaniei s-ar putearidica la 420 de miliarde de euro, scrie The Guardian. JenniferMcKeown, economist-şef la Capital Economics, consideră că fondurilededicate de Uniunea Europeană pentru salvarea economiilor cuprobleme se ridică la 660 de miliarde de euro, din care se vorscădea aproape 100 de miliarde de euro care vor lua caleaDublinului. Astfel, în fondul actual vor mai rămâne aproximativ 560de miliarde de euro pentru a vindeca Portugalia şi Spania.

"Dacă Portugalia va avea nevoie de aceleaşi fonduri ca Irlanda,atunci salvarea Spaniei atârnă într-un fir de aţă", spune McKeownde la Capital Economics.

Posibilitatea ca economia spaniolă să aibă nevoie de un bailoutrămâne momentan redusă, însă costurile la care guvernul de laMadrid se împrumută de pe pieţe au atins cel mai ridicat nivel dela înfiinţarea monedei euro încoace.

Spania este a patra economie ca dimensiune din zona euro şi,similar Irlandei, a fost nevoită să se împrumute excesiv ca urmarea colapsului din sectorul imobiliar şi din cel al construcţiilor.Cei zece ani de creditare relaxată au umflat balonul speculativ depe piaţa imobiliară până când sectorul a ajuns să cuantifice unsfert din economie.

Mix letal

Deşi reglementarea de pe piaţa bancară din Spania a fost strictăşi în perioada boomului economic, unii analişti cred că reducereacu 40% a preţurilor pentru proprietăţile imobiliare în tandem cu orată a şomajului ce a atins 20% poate genera suficientă presiunepentru a destabiliza sectorul bancar.

Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor spaniole şi celegermane, considerate cele mai sigure din Europa, a ajuns la 2,36%.Astfel, spaniolii sunt nevoiţi să se împrumute de pe piaţă cu odobândă de 4,94%. Analiştii spun că ţări precum Portugalia sauSpania sunt dependente de pieţe şi că investitorii vor împinge însus costurile la care aceste ţări se împrumută până când vor finevoite să apeleze la UE şi FMI.

Executivul spaniol a anunţat că politicile de reducere adeficitului sunt în prezent puse în aplicare şi că cererea pentruobligaţiunile Madridului rămâne ridicată.

Cu toate că politicienii europeni sperau că salvarea Irlandei vacalma pieţele, costurile la care se împrumută economiile cuprobleme din Europa au continuat să crească.

"A căzut a doua piesă din dominoul european şi probabil nu va fiultima", crede Steven Barrow, analist în cadrul Standard Bank.

Băncile mari sunt sigure, cele mici nu

Investitorii spun că marile corporaţii bancare spaniole cum arfi Santander sau BBVA sunt capitalizate şi deţin un portofoliudivers, însă problemele sectorului bancar sunt concentrate înbăncile locale mici care au pierderi nedeclarate de miliarde dedolari.

Investitorii atrag atenţia că un alt pericol vine din parteadatoriilor pe care

le-au acumulat bugetele locale ale oraşelor din Spania. Decurând municipalităţii din Madrid i-a fost refuzată cererea de arefinanţa o parte din datoria de 7 miliarde de euro de cătreministrul de finanţe Elena Salgado.

Autorităţile spaniole sunt nevoite să ia măsuri disperate pentrua evita asistenţa de la UE şi FMI, încercând să convingăinvestitorii că Spania nu este o nouă "Irlanda" şi că măsurile pecare le ia guvernul au efectul scontat.

"Măsurile extraordinare pe care le-am luat ne pun în poziţia dea nu fi în situaţia în care se află alte economii europene", spuneCarlos Ocana, adjunctul ministrului de finanţe din guvernulspaniol.

Cele mai mari bănci spaniole sunt încă stabile, cu toate căpreţurile la care se împrumută sunt ridicate, dar lovitura fatalăar putea fi dată de contagiunea din Portugalia. Sectorul bancariberic are o expunere foarte mare pe activele portugheze, evalutăla 80 de miliarde de euro.

Profesorul de economie de la Universitatea din Valencia JuanMaudos spune că activele totale din sectorul bancar iberic suntestimate la 328% din PIB, în timp ce băncile irlandeze aveau activede 998% din PIB. Astfel Madridul are o capacitate mult mai mare dea absorbi un potenţial derapaj.

"Există elemente comune între Spania şi Irlanda, dar cele douăeconomii nu sunt la fel", spune profesorul Juan Maudos.

Irlanda naţionalizează bănci

Irlanda urmează să primească circa 85 mld. euro de la FMI, UE şiMarea Britanie pentru a opri hemoragia financiară a sistemuluibancar, scrie The Guardian. Sectorul bancar urmează să fierecapitalizat, băncile vor fi nevoite să se supracapitalizezepentru a redobândi încrederea pieţelor, iar

Allied Irish Bank şi Bank of Irleand vor fi naţionalizate.

Merkel îşi face griji pentru euro

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că moneda euro seaflă într-o situaţie "extrem de gravă", scrie The Wall StreetJournal. Remarcile cancelarului german au accelerat cădereacursului monedei unice europene. Şefa executivul german a precizatcă acum un an nimeni nu ar fi putut anticipa măsurile pe care UEeste nevoită să le ia acum pentru a asigura continuitatea uniuniimonetare.

S&P a redus ratingul Irlandei

Ratingul de credit al Irlandei a fost coborât cu două trepte decătre agenţia Standard & Poor's în contextul crizei datoriilorpublice ale economiilor europene, scrie Bloomberg. Standard &Poor's a retrogradat ratingul pe termen lung al Irlandei de la A laAA-, iar pe termen scurt de la A-1Ă la A-1.

Irlandezii mai strâng cureaua

Guvernul condus de Brian Cowen urmează să anunţe adoptarea unuinou set de măsuri de austeritate, scrie BBC News. Noul val demăsuri este cerut de specialiştii FMI ca o condiţie pentruacordarea împrumuturilor şi se preconizează că va reducecheltuielile publice cu 15 miliarde de euro în următorii patruani.

Euro pierde teren

Cursul monedei euro a avut cea mai puternică depreciere în faţadolarului după ce cancelarul german Angela Merkel a catalogatsituaţia monedei unice ca fiind "extrem de serioasă". scrieBloomberg. Cotaţia euro a căzut marţi cu 1,9%, de la 1,3627 euro/$până la 1,3367 euro/$. Declinul a continuat şi ieri, monedaeuropeană tranzacţionându-se la 1,3284 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO