Business Internaţional

Familia Mittal isi disputa o otelarie din Bosnia

04.03.2004, 00:00 23



Magnatul din domeniul prelucrarii otelului Lakshmi Mittal intentioneaza sa preia o fabrica din Bosnia, rivalii sai in cursa pentru preluarea acesteia fiind chiar membrii propriei sale familii, conform presei indiene.



Compania Ispat India, controlata de fratii si tatal lui Mittal, este celalalt participant la licitatia pentru compania de stat BH Steel, cea mai mare companie de prelucrare a otelului din Bosnia.



Cele doua parti ale familiei s-au mai luptat cu sase luni in urma pentru o companie din acest domeniu din Filipine, companie al carui control a fost in cele din urma castigat de Ispat India dupa ce LNM Group s-a retras din cursa.



BH Steel, ce a fost afectata de criza din regiune, are in prezent o productie de aproximativ 200.000 de tone de otel anual, avand insa capacitatea de a produce pana la aproximativ 2 milioane de tone pe an.



Saptamana trecuta, LNM Group a fost prima companie ce si-a exprimat intentia de a achizitiona Huta Czestochowa, o importanta companie din acelasi domeniu, din Polonia, ce dispune de o capacitate totala de 1,2 milioane de tone. Aceasta a semnat de curand un acord cu guvernul polonez pentru drepturi exclusive de negociere.



In cazul in care LNM Group va reusi sa incheie cu succes aceasta tranzactie, compania ar detine o pozitie solida in Europa centrala si de est, unde controleaza deja companii din domeniul prelucrarii otelului din Kazahstan, Romania, Republica Ceha si Polonia. In acelasi timp, in aceasta eventualitate, LNM Group s-ar apropia de pozitia de lider mondial al acestui domeniu. In prezent, productia acesteia se ridica la 42 milioane de tone de otel pe an, comparativ cu cele 46 milioane de otel produse de actualul lider mondial, Arcelor.



Pe fondul dezvoltarii sectorului global al otelului, Ispat Industries, ce s-a confruntat cu o serioasa criza legata de datorii in decursul anilor '90, si-a exprimat brusc ambitii privind achizitii pe plan global. Recent, compania a incheiat un acord legat de administrarea unei fabrici cu o productie de 2 milioane de tone de otel in Libia.



Ispat Industries este condusa de cei doi frati ai lui Lakshmi Mittal, Pramod K Mittal si Vinod K Mittal. Lakshmi Mittal a fost trimis in strainatate de tatal sau Mohan Lal Mittal in anul 1975 pentru a se ocupa de fabrica detinuta de familie in Indonezia.



Acesta s-a separat de familie la inceputul anilor '90 dupa preluarea unei fabrici din Trinidad&Tobago.



Analisti ai acestui sector sustin ca din moment ce grupul Ispat cu sediul in India este in cautare de noi achizitii in Europa de est, acesta ar putea intra din nou in conflict cu LNM Group.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO