Business Internaţional

FC Barcelona caută la bănci 150 mil. euro

FC Barcelona caută la bănci 150 mil. euro
07.07.2010, 23:10 18

Pentru a se pune la adăpost de presiunile financiare, celebrulclub de fotbal spaniol FC Barcelona a demarat negocierile privindcontractarea unui împrumut de 150 mil. euro, după ce a rămasrestantă cu plata salariilor către jucători, scrie Bloomberg.

Cu toate acestea, clubul iberic a infirmat zvonurile potrivitcărora ar fi la un pas de faliment. Câştigătoarea Champions Leaguedin 2009 speră să obţină împrumutul în următoarele zile, a declaratSandro Rosell, preşedintele Barcelonei, care nu a dezvăluit numelebăncilor cu care se poartă negocieri, dar nici identitateajucătorilor afectaţi de întârzierile de salarii.

"Trebuie să ne finanţăm" obligaţiile financiare pe termen scurt,aşa cum sunt salariile, a declarat Rosell, adăugând că Barca l-arputea înapoia pe fundaşul Dmytro Chygrynskiy clubului ucraineanŞahtior Doneţk.

Săptămâna trecută, Barcelona a anunţat că a devenit cel mai mareclub sportiv din lume din perspectiva veniturilor, în condiţiile încare acestea au crescut cu 16 procente în perioada iulie 2009 -iunie 2010, până la 445,5 milioane de euro.

Profitul net al clubului a fost de 9 milioane de euro. Mai toatecluburile spaniole de fotbal stau în corzi din cauza costurilorridicate cu salariile jucătorilor, a celor doi ani de recesiune şia crizei creditelor, potrivit unui studiu realizat luna trecută deprofesorul Jose Maria Gay de la Universitatea din Barcelona. Maimult, presiunile de pe umerii cluburilor iberice au crescut şi dupăce Mediaproduccion, compania care deţine drepturile de difuzarepentru liga spaniolă, a anunţat că va cere protecţie sub legeafalimentului.

Puţine cluburi au fost suficient de inspirate pentru a-şiasigura printr-o garanţie bancară contractele semnate cuMediaproduccion, iar Barca nu a încheiat un astfel de acord.

Deşi a primit o serie de asigurări că actualul contract învaloare de un miliard de euro cu Mediaproduccion nu este pus înpericol, Rosell este încă îngrijorat în această privinţă.

Dacă spaniolii merg la bănci pentru a se împrumuta, în ItaliaUniCredit ar putea deveni proprietara clubului AS Roma, încondiţiile în care compania Italpetroli, ce deţine clubul, este laun pas de faliment, confruntându-se cu datorii în valoare de 400 demilioane de euro. 320 de milioane de euro sunt numai obligaţiifinanciare către creditorul italian UniCredit. Astfel, RosellaSensi, a cărei familie deţine o participaţie majoritară în cadrulclubului italian din prima ligă încă din anul 1993, ar putea fiobligată să se despartă de club şi de compania Italpetroli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO