Business Internaţional

Fed reduce dobanda in speranta ca va putea redresa economia

Fed reduce dobanda in speranta ca va putea redresa economia

Ben Bernanke, presedintele Fed, a redus dobanda cu 2,25% de la inceputul crizei financiare

01.02.2008, 16:45 12

Banca centrala americana (Fed) a redus dobanda de politica monetara pentru a doua oara in ultimele opt zile, in timp ce Senatul continua sa lucreze asupra proiectului de lege menit sa sprijine economia americana prin reducerea temporara a taxelor platite atat de persoanele fizice, cat si de corporatii cu pana la 161 mld. dolari (108,7 mld. euro), scrie International Herald Tribune.
Prin reducerea dobanzii de referinta cu 0,5%, pana la 3%, Fed a dat un semnal potrivit caruia institutia este pregatita sa actioneze pentru a contracara amenintarea unei eventuale recesiuni. Mai mult, banca a lasat deschisa posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii in saptamanile care urmeaza.
Incetinirea economiei americane a devenit evidenta dupa ce Departamentul Comertului a publicat rezultatele pentru ultimul trimestru din 2007, cand ritmul de crestere economica a ajuns la 0,6%, in scadere abrupta fata de perioada iulie-septembrie, cand s-a inregistrat o crestere de 4,9%.
In ciuda unor divergente, perspectiva recesiunii a determinat toate institutiile majore de la Washington - Casa Alba, Congresul si Fed - sa-si arate disponibilitatea de a coopera, in incercarea de a salva economia prin intermediul promovarii unei serii de politici fiscale.
Reducerea semnificativa a dobanzii a determinat un nou val de optimism pe burse, indicele Dow Jones Industrial Average urcand cu peste 100 de puncte imediat dupa anuntul bancii centrale. Insa, elanul investitorilor a fost temperat de un nou val de temeri privind efectele negative ale turbulentelor de pe piata subprime.
Multi economisti sunt in acest moment retincenti la ideea ca recesiunea economica mai poate evitata. Nici reducerea impozitelor, nici scaderea costurilor de creditare si nici cele doua masuri combinate nu mai pot intoarce economia americana din drumul sau descendent, considera acestia.
Mai multi investitori se tem ca o asemenea miscare din partea autoritatilor ar putea conduce la cresterea inflatiei.
"Piata financiara ramane sub presiune, iar conditiile de creditare s-au inasprit atat pentru corporatii, cat si pentru consumatorii individuali", arata oficialii Fed. Mentionand ca "riscul recesiunii ramane unul prezent", Fed spune ca este pregatita sa actioneze "in orice moment pentru a indeparta pericolul".
Fed a redus rata dobanzii de referinta cu 2,25% de la declansarea crizei subprime (august 2007) pana acum, iar prin comparatie, predecesorul lui Bernanke la sefia bancii, Alan Greenspan, a efectuat o modificare de numai 0,5% a dobanzii dupa atacurile din 11 septembrie 2001.
Totusi, ulterior Greenspan a impins dobanda pana la 1% in 2003.
Miscarea de miercuri a Fed vine dupa o masura de urgenta de pe 22 ianuarie, cand banca a redus dobanda cu 0,75% intr-o sedinta neprogramata.
Investitorii si analistii economici au anticipat miscarea Fed, singura incertitudine ramasa fiind legata de valoarea reducerii.

Economia SUA da semne de slabiciune

Ritmul de crestere al economiei americane a ajuns la 0,6% in ultimul trimestru din 2007, in scadere fata de trimestrul anterior, cand se inregistrase o crestere de 4,9%, arata un raport al Departamentului Comertului. Cresterea anuala ajustata la inflatie a fost in 2007 de numai 2,2%, cea mai slaba din ultimii cinci ani, scrie International Herald Tribune. Ultimele informatii privind situatia economiei americane pun si mai multa presiune asupra Congresului si a Casei Albe, care va trebui sa urgenteze adoptarea legislatiei privind reducerea impozitelor platite de catre americani, masura menita a impulsiona consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO