Business Internaţional

Fitch a revizuit in sens negativ ratingul Ungariei

07.12.2005, 17:57 14

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in sens negativ ratingul suveran al Ungariei, de la "A minus" la "BBB plus", cu perspectiva stabila, ca urmare a deficitului bugetar ridicat si a posibilitatii de amanare a adoptarii euro din cauza indisciplinei fiscale. Romania are rating BBB-, cu doua trepte mai jos.

Revizuirea calificativelor pentru creditele pe termen lung in valuta, precum si in moneda nationala reflecta punctul de vedere al Fitch conform caruia mentinerea unui deficit bugetar ridicat in ultimii ani a determinat cresterea datoriei publice si a celei externe.

"Lipsa disciplinei fiscale risca sa determine intarzierea adoptarii euro, dupa ce a avut ca efect accentuarea vulnerabilitatii asociate cu finantarea deficitului semnificativ al contului curent. De asemenea, aceasta evolutie a constituit o presiune asupra politicii monetare", a declarat Edward Parker, analist al Fitch.

In urma deciziei Fitch, cursul forintului a scazut la 252,7 unitati pentru un euro, la ora 10:22 GMT, comparativ cu nivelul de 251,6 unitati/euro, consemnat la deschiderea tranzactiilor.

Investitorii s-au obisnuit cu faptul ca Ungaria a consemnat deficite bugetare in fiecare an, dupa 2002. In opinia acestora, evolutia economica mai degraba o indeparteaza decat o apropie de zona euro, astfel ca analistii estimeaza ca masura luata de Fitch ar putea avea doar un impact pe termen scurt. "Anuntul facut de Fitch va avea un impact limitat, dar inrautatirea ratingului ar putea impinge cursul forintului la 254 pentru un euro, pe termen scurt", a spus Tania Kotsos, de la Royal Bank of Canada.

Cotatia obligatiunilor ungare pe termen mediu denominate in euro s-a depreciat usor, in urma masurii.

Ungaria urmeaza sa prezinte in cursul saptamanii datele referitoare la executia bugetara in luna noiembrie.

Anterior, guvernul a anuntat ca se asteapta la un deficit bugetar de 179,5 miliarde de forinti (835,9 mil. dolari), care ar face ca deficitul din primele 11 luni ale anului sa fie cu mult peste tinta de 1.023 mil. forinti prevazuta pe ansamblul anului.

Executivul ungar se asteapta insa la obtinerea unui excedent semnificativ in ultima luna a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO