Business Internaţional

„FMI a accelerat criza din Europa de Est”

05.04.2010, 23:08 33

Fondul Monetar International a alimentat criza economica dinEuropa Centrala si de Est anul trecut pentru a crea o situatie incare aceasta regiune sa apeleze la sustinerea sa, considera unbancher central ceh, citat de agentia de presa Thomson Reuters.

Fondul, care a jucat rolul principal in sustinerea Ungariei,Letoniei, Ucrainei si Romaniei, a interpretat in mod eronat datelecu privire la starea economica a regiunii, in conditiile in careinstitutia se afla in cautarea unei misiuni sub noua sa conducere,a declarat Mojmir Hampl, vice-guvernator al bancii centralecehe.

"Este ridicol faptul ca FMI, dintre toate institutiile, a fostcel care a accelerat criza. Inainte de criza, Fondul nu aveapractic niciun client. Cu aceasta criza si sub noua conducere a luiDominique Strauss-Kahn, FMI a gasit o noua misiune si a obtinut maimulte fonduri", a declarat Hampl.

Totusi, Zdenek Tuma, guvernatorul bancii centrale a Cehei, nus-a declarat de aceeasi parere cu viceguvernatorul. "Parereaexprimata de Hampl conform careia FMI-ul a accelerat criza este oparere personala. Aceasta nu este pozitia bancii centrale cehe sinici a mea", a declarat Tuma.

"Tari ca Letonia si Ungaria aveau probleme structurale siprobleme fiscale. Acestea sunt exact cazul in care FMI trebuie saintervina si exact acest lucru s-a intamplat", a adaugat Tuma.

Hampl, pe de alta parte, a declarat ca Fondul a scos in evidentadate care exagerau expunerea bancilor occidentale fata de regiune,pentru ca se ignora faptul ca creditele acordate de subsidiarelebancilor occidentale erau in mare parte acoperite de depozitelocale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO