Business Internaţional

FMI arată cu degetul ţările bogate din cauza datoriilor imense

Autor: Andreea Mioara Neferu

02.09.2010, 23:48 19

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că o serie destate dezvoltate se confruntă cu riscuri mari, având în vedere căau acumulat datorii masive, însă instituţia a exclus posibilitateaca Grecia să intre în incapacitate de plată, scrie The Wall StreetJournal.

"Riscul de default (intrare în incapacitate de plată - n. red.)din Europa este în acest moment supraestimat", a declarat PaoloMauro, economist în cadrul FMI. Potrivit unor rapoarte pregătite deeconomiştii FMI cu privire la probleme fiscale, Fondul a arătat cămai multe ţări se apropie periculos de limita maximă a gradului deîndatorare, un prag la care pieţele ar putea reacţiona violent,majorând puternic ratele dobânzilor pentru obligaţiunile statelorrespective. Conform unei analize a FMI asupra a 23 de ţăridezvoltate, Grecia, Islanda, Italia, Portugalia şi Japonia seapropie cu paşi rapizi de această limită, în timp ce Irlanda,Statele Unite, Marea Britanie şi Spania se află pe teren minat înceea ce priveşte gradul de îndatorare.

Pe de altă parte, analiza furnizată de FMI nu indică faptul căatingerea acestui prag va implica în mod obligatoriu o reacţie durădin partea pieţelor. Un exemplu concret în acest sens este Japonia,care continuă să se împrumute la dobânzi mici în ciuda datoriilorsale mari (217% din PIB în 2009). Ieri, dobânda pentruobligaţiunile emise de guvernul de la Tokio, cu scadenţă la zeceani, se situa la 1,12%, potrivit Financial Times.

"De ce nu au închis pieţele robinetul pentru Japonia?", s-aîntrebat economistul Jonathan Ostry de la FMI. Pentru că, potrivittot lui, cea mai mare parte a datoriilor Japoniei sunt contractatede la creditori japonezi, care au bani pentru că în general poporuljaponez este foarte econom. "Însă lumea a comentat că aceastăsituaţie nu va dura prea mult. Îmbătrânirea populaţiei (din Japonia- n.r.) va diminua aceste economii", a arătat Ostry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO