Business Internaţional

FMI: Bancile centrale trebuie sa regandeasca politicile monetare

14.02.2010, 23:06 18

Olivier Blanchard, economist-sef al Fondului MonetarInternational, spune ca bancherii centrali ar trebui sa ia inconsiderare tintirea unei rate a inflatiei mai ridicate decat inprezent pentru a reduce sansele repetarii actualei recesiuni, scrieThe Wall Street Journal.

In opinia lui Blanchard, criza economica mondiala a scos lasuprafata erori de politica macroeconomica, in particulardependenta in primul rand de ratele dobanzii pentru conducereaeconomiilor.

In cadrul unui nou studiu redactat impreuna cu alti doieconomisti ai FMI, Blanchard scrie ca bancile centrale ar trebui saia in considerare adoptarea unor abordari radical diferite pentru aface fata unor crize bancare majore, pandemii sau atacuriteroriste.

In special, in document se sugereaza tintirea unui nivel mairidicat al inflatiei "pentru a spori capacitatea politicii monetarede a reactiona la astfel de socuri". Bancile centrale ar trebui satinteasca o inflatie de 4% in locul nivelului de 2% pe caremajoritatea bancilor centrale incearca in prezent sa-l atinga.

La o rata a inflatiei de 4%, ratele dobanzii pe termen scurts-ar situa la aproximativ 6 - 7%, asigurand bancilor centralespatiu sporit pentru a reduce dobanzile inainte ca acestea saajunga la zero, nivel dincolo de care ratele pe termen scurt suntaproape imposibil de redus.

Bancherii centrali ai majoritatii tarilor mari nu vor urmaprobabil imediat sfatul FMI, acestia fiind in continuare convinsica mentinerea ratei inflatiei la un nivel scazut este in continuarevitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO