Business Internaţional

FMI: deficitele americane reprezinta un risc pentru economia mondiala

09.01.2004, 00:00 17



FMI a solicitat administratiei americane sa elaboreze un proiect clar pentru revenirea la echilibru bugetar, subliniind impactul limitat al recentelor masuri de relaxare fiscala si riscurile create de dezechilibrul finantelor publice, atat in SUA, cat si in restul lumii.



Administratia SUA va trebui sa recurga la majorari de impozite, ca si la scaderea cheltuielilor pentru reechilibrarea bugetului, estimeaza economistii Fondului Monetar International (FMI) intr-un studiu publicat miercuri, in cadrul procedurii anuale de examinare a situatiei economice americane.



"Deficitul va fi redus prin expansiunea ciclica deja inceputa, care va permite absorbtia rezervelor de capacitate ale economiei. Insa, chiar in ipoteza unei limitari stricte a cheltuielilor si a unei cresteri nete a veniturilor fiscale, functionarea economiei la viteza maxima va permite inca subzistenta unui deficit de circa 2% din PIB", a explicat presei Charles Collyns, directorul adjunct al FMI pentru emisfera occidentala.



Studiul a aratat ca revenirea la echilibru bugetar este indispensabila pentru a preveni o majorare a ratelor dobanzilor, care ar crea riscuri importante atat pentru SUA, cat si pentru restul lumii.



De asemenea, studiul a scos in evidenta pericolul reprezentat de marirea deficitului de cont curent american, mentionand ca aceasta tendinta ar putea deturna atentia investitorilor de la activele americane si conduce la o depreciere suplimentara a dolarului.



In opinia lui Collyns, scaderea recenta a dolarului s-a realizat "destul de regulat", dar a complicat gestionarea politicilor economice in zona euro si Japonia.



Daca in 2000 a obtinut un excedent reprezentand 2,5% din PIB, bugetul american s-a soldat in 2003 cu un deficit usor inferior nivelului de 4% din PIB. Deficitele bugetare imense ale SUA sunt rezultatul recesiunii economiei americane, a masurilor de relaxare fiscala implementate si a cheltuielilor ridicate ocazionate de razboiul din Irak si de lupta impotriva terorismului.



"Este foarte probabil ca acest trend, al deficitelor, sa continue sa faca presiuni asupra dolarului american, in special deoarece deficitul de cont curent reflecta tot mai mult gradul scazut al economisirii, si nu un volum ridicat al investitiilor. Desi ajustarea cursului monedei americane s-ar putea realiza treptat, pe o perioada mai lunga de timp, exista riscul unei ajustari bruste si necontrolate, care ar putea afecta in special pietele financiare. Acest risc nu poate fi ignorat", spun oficialii FMI, potrivit BBC News.



Studiul FMI a mai subliniat ca revenirea la echilibru a finantelor publice ar permite SUA sa abordeze mai indraznet perioada delicata a pensionarii, in cativa ani, a generatiei nascute dupa al Doilea Razboi Mondial, cand rata natalitatii a ajuns la cote maxime in SUA.



De asemenea, institutia a mai apreciat ca eficienta economica pe termen lung a masurilor de relaxare fiscala sustinute de administratia Bush, estimate la circa 1.700 miliarde de dolari, ramane inca de dovedit. Economistii FMI au realizat o simulare care a demonstrat ca reducerea impozitelor ar putea diminua productivitatea cu 0,5% pe termen lung prin majorarea deficitelor si a ratelor dobanzii.



Administratia Bush a motivat decizia sa prin faptul ca diminuarea impozitului pe dividende va duce la cresterea eficientei economice, iar cresterea economica va avea ca rezultat majorarea veniturilor bugetare. In aceasta saptamana, John Snow, secretarul Trezoreriei americane, a luat si el apararea acestor masuri, spunand ca daca statul nu ar fi actionat deloc, cresterea economica ar fi fost mult mai lenta.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO