Business Internaţional

FMI si BCE au viziuni diferite cu privire la retragerea stimulentelor

24.11.2009, 23:08 25

FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) au pareri extrem dediferite cu privire la cat de rapid ar trebui sa-si retragaguvernele si bancile centrale masurile de stimulare aeconomiilor.

Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International, aavertizat ca retragerea prea timpurie a acestor stimulente estefoarte riscanta, scrie Financial Times.

Kahn a declarat ca economia mondiala se afla pe calearedresarii, dar ramane vulnerabila in fata unor posibile socuri sierori de strategie. Programele de stimulare fiscala si monetara nuar trebui stopate prea devreme, sustine el.

Strauss-Kahn a adaugat ca "este prea devreme pentru un exitgeneral. Recomandam prudenta, pentru ca o retragere prea timpurieeste mai costisitoare decat un exit intarziat".

Cuvintele sale ar putea fi de un oarecare folos administratieiObama care este asaltata de apeluri din ce in ce mai vehemente insensul reducerii deficitului bugetar si de accelerare a procesuluide creare de locuri de munca prin fonduri publice.

Pe partea de politica monetara, presedintele bancii centraleamericane Ben Bernanke a declarat saptamana trecuta ca "inflatia varamane probabil la un nivel scazut pentru un timp" si a reiteratfaptul ca ratele dobanzii vor ramane la un nivel exceptional descazut "pe o perioada prelungita", desi a declarat in acelasi timpca este atent la valoarea dolarului.

Pozitia lui Strauss-Kahn contrasteaza cu avertizarile lansate deBCE, conform carora intarzierile in stoparea masurilor exceptionaleluate pentru combaterea crizei economice ar putea avea consecintenegative. Lorenzo Bini Smaghi, membru al board-ului executiv alBCE, declara ca istoria arata ca implementarea tarzie a"strategiilor de exit" poate genera crize viitoare.

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca avand invedere riscurile implicate pentru finantele publice de pachetele destimulente, "sunt necesare strategii de iesire ambitioase sirealiste".

El a declarat ca "este inca prematur sa consideram crizaincheiata. Insa cand va veni momentul nu ar trebui sa existe niciun fel de temere cu privire la determinarea si capacitatea BCE de apune capat stimulentelor". Masurile prin care BCE furnizeazalichiditate suplimentara bancilor din zona euro vor fi sistategradual pentru a preintampina orice risc privitor la stabilitateapreturilor pe termen mediu-lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO