Business Internaţional

FMI vrea rolul de pacificator în „războaiele valutare“

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2010, 23:20 28

Dominique Strauss-Kahn, directorul FonduluiMonetar Internaţional, vrea ca instituţia să joace un rol importantîn eforturile de temperare a conflictelor de pe pieţele monetare,aşa-numitele "războaie valutare", scrie Bloomberg.

Utilizarea monedelor drept arme "nu reprezintă o soluţie" şi"poate duce chiar la o situaţie foarte negativă", a declaratStrauss-Kahn la Washington în decursul reuniunii anuale a FMI. "Nuexistă soluţii locale pentru o problemă globală."

Reuniunea FMI a început pe fondul temerilor că un "războimonetar", un termen utilizat pentru prima dată de ministrulbrazilian de finanţe Guido Mantega acum câteva săptămâni, estepurtat de ţări care depun eforturi de devalorizare a monedelorlocale pentru a-şi impulsiona creşterea economică.

"În lipsa unei alternative mai bune, FMI trebuie să joace un rolactiv în această bătălie", a declarat Eswar Prasad, fost oficial alFMI. "Însă puterea FMI este limitată la persuasiune pentru cădispune de puţine instrumente bune pentru promovarea cooperăriiîntre ţările membre care nu sunt dispuse să-şi modifice politicilemonetare." Deşi se află în centrul disputei, China a anunţat că nuva renunţa la aprecierea graduală a valorii yuanului pentru a evitaprotestele sociale.

Guvernatorul băncii centrale chineze Zhou Xiaochuan a declaratde asemenea că ratele de schimb nu vor rezolva problema şomajuluidin Statele Unite, respingând opinia generală a Congresuluiamerican.

Strauss-Kahn a declarat că FMI a fost în ultimii trei ani"singura instituţie care a susţinut în mod repetat" că yuanul este"substanţial subevaluat".

FMI lucrează la o serie de rapoarte care să arate cum politicamonetară a unei ţări poate afecta alte ţări, a declarat directorulinstituţiei. Rapoartele FMI se vor concentra asupra Statelor Unite,Chinei, Marii Britanii, Japoniei şi zonei euro.

Euro este prea puternic

Rata de schimb a euro, de 1,4 dolari pe unitate, se află la unnivel prea ridicat, iar moneda americană nu reflectă fundamenteleeconomiei Statelor Unite, consideră preşedintele Eurogroup,Jean-Claude Juncker. "Euro pare astăzi un pic prea puternic", aafirmat Juncker. Moneda unică europeană a depăşit la sfârşitulsăptămânii trecute pragul de 1,4 dolari pe unitate, ulterior fiindtranzacţionată în creştere cu 0,1% faţă de închiderea de joi, la1,3933 dolari pe unitate. "Juncker a inversat tendinţa pieţei,afirmând că nu este mulţumit că euro a atins 1,4 dolari pe unitate.Acest fapt amplifică temerile referitoare la devalorizărilevalutelor în scopuri comerciale", a declarat Michael Woolfolk,analist la banca BNY Mellon. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO