Business Internaţional

Fond de urgenta pentru bancile din UE

23.03.2010, 23:04 27

Presedintele Comisiei Europene Jose-Manuel Barroso a propuscrearea unui sistem global de salvare a bancilor cu probleme, ce arurma sa fie finantat din contributii ale jucatorilor din sectorulfinanciar, scrie Financial Times.

Declaratiile lui Barroso vin la scurt timp dupa ce Germania aanuntat crearea unui fond special care sa ajute bancile sa treacapeste urmatoarele crize financiare. Totodata, seful executivuluieuropean a declarat ca sustine introducerea unei taxe asupratranzactiilor financiare, dar a avertizat ca masurile dereglementare a sectorului de servicii financiare ar putea creaprobleme in absenta unei coordonari la nivel international.

"Sunt ingrijorat de valul de reglementari si de lipsa decertitudine pe care o creeaza. Trebuie sa cautam metode prin caresa obtinem o convergenta cat mai mare intre Europa si celelaltetari, in special Statele Unite", a spus Barroso.

Un fond finantat de banci ar putea crea o anumita presiuneasupra bancherilor, astfel incat acestia sa nu-si mai asume riscurifoarte ridicate, potrivit lui Barroso.

Si Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului MonetarInternational, a pledat pentru lansarea unui fond european finantatde bancile private si sprijinit din punct de vedere fiscal destatele membre ale Uniunii Europene, daca este necesar.

Guvernul german pare sa sprijine de asemenea aceasta viziune, inconditiile in care a propus ca toate cele 2.000 de banci germane sacontribuie la un fond de ordinul miliardelor de euro care sa ajuteinstitutiile bancare odata cu declansarea urmatoarei crizefinanciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO