Business Internaţional

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat în Marea Britanie

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat în Marea Britanie

Autor: Catalina Apostoiu

07.12.2010, 23:45 16

Poliţia britanică a anunţat arestarea lui Julian Assange,fondatorul website-ului WikiLeaks şi cel care a devenit inamiculpublic numărul unu al administraţiei americane, în baza unui mandatemis în Suedia în legătură cu acuzaţii de agresiune sexuală, scrieThe New York Times.

Arestul, realizat de divizia de extrădări a Scotland Yard,survine după ce australianul de 39 de ani, care neagă comitereainfracţiunilor sexuale despre care se spune că au avut loc înaugust în timp ce acesta se afla în Suedia, a ameninţat să publicenoi documente compromiţătoare la adresa SUA în cazul în care se vorlansa acţiuni în instanţă împotriva sa sau a organizaţiei sale.

Ameninţarea lui Assange reprezintă o problemă pentruadministraţia Obama care caută modalităţi de a-l aduce în faţainstanţei pe fondatorul WikiLeaks sau grupul său în legătură cuarhiva ce cuprinde 250.000 de telegrame secrete din corespondenţadiplomatică americană obţinute de acesta.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că există patrucapete de acuzare: unul de constrângere, două de molestare sexualăşi unul de viol.

Mark Stephens, avocatul britanic al lui Assange, confirmaserecent că autorităţile londoneze "au primit o cerere de extrădaredin partea Suediei" şi că el şi Assange "purtau discuţii pentruorganizarea unei întâlniri cu poliţia".

Assange a negat acuzaţiile, sugerând că acestea au fost"fabricate" ca reacţie la activitatea WikiLeaks, deşi nu existădovezi publice care să sugereze o astfel de legătură. Arestarea luiAssange vine în contextul intensificării acţiunilor împotrivaoperaţiunilor desfăşurate de WikiLeaks. Astfel, Amazon.com şiPayPal.com au întrerupt orice cooperare comercială cu WikiLeaks,iar la începutul săptămânii o bancă elveţiană a îngheţat un contdeţinut de Assange pentru colectarea de donaţii pentru WikiLeaks.

În Statele Unite, procurorul general Eric Holder a declarat căDepartamentul de Justiţie "are în desfăşurare o anchetă activă,serioasă" legată de WikiLeaks. Declaraţia vine după ce Assange aameninţat că va dezvălui parola unui fişier cu informaţii sensibilepe care îl ţine ca "asigurare".

Procurorii Departamentului de Justiţie încearcă să găsească omodalitate de a-l pune pe Assange sub acuzare încă din iulie, cândWikiLeaks a publicat documentele legate de războiul din Afganistan.Însă, deşi este clar ilegal ca un oficial guvernamental să oferedocumente secrete WikiLeaks, este departe de a fi clar dacă esteilegal ca organizaţia să publice documentele respective. Uniilegislatori au sugerat ca WikiLeaks să fie acuzată de a fi primitdocumente guvernamentale furate, însă specialiştii au declarat căşi această variantă ar presupune dificultăţi.

Cine este Julian Assange

n S-a născut în 1971 în Townsville, nord-estul Australiei.

n S-a mutat de mai multe ori în copilărie, învăţând în mai multeşcoli, mai târziu urmând mai multe universităţi, în perioadediferite, în Australia.

n Când a împlinit 16 ani a început să intre ilegal în computere,asumându-şi numele de Mendax.

n În 1991, la vârsta de 20 de ani, Assange, împreună cu alţihackeri, au pătruns în sistemele Nortel, o companie canadiană detelecomunicaţii. A fost prins, însă judecătorul l-a obligat numaila plata unei sume mici ca daună.

n Assange a studiat un timp matematica şi fizica laUniversitatea din Melbourne.

n În 2006 a decis să pună bazele WikiLeaks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO