Business Internaţional

Fondurile de hedging au suferit retrageri de 150 mld. $ intr-o luna

15.01.2009, 16:55 11

Investitorii au retras luna trecuta aproape 150 mld. dolari (circa 113 mld. euro) din cadrul fondurilor de hedging la nivel global in ciuda eforturilor a zeci de administratori de fonduri de a reduce sau suspenda platile, scrie Financial Times.

Retragerile record inregistrate in decembrie echivaleaza cu 10% din activele fondurilor de hedging. Industria fondurilor de hedging, foarte profitabila la un moment dat, a inregistrat un declin dramatic de la declansarea crizei financiare incoace, activele administrate la nivel mondial de acest sector ajungand foarte aproape de 1.000 mld. dolari (755 mld. euro), potrivit datelor TrimTabs Research si Barclay Hedge.
Conrad Gann, directorul operational al TrimTabs, spune ca situatia se va inrautati in primul trimestru al acestui an. "Ne asteptam ca retragerile din decembrie sa fie semnificative, dar rezultatele ne-au luat prin surprindere, suma fiind de doua ori peste nivelul record - de 72 mld. dolari - inregistrat in septembrie", a declarat Gann.
In mod cert, presiunea resimtita de aceasta industrie este una semnificativa, crede el.
Pe acest fundal multe dintre fondurile de hedging au inghetat platile catre investitori, motivand ca efectuarea de plati masive intr-un moment de declin ii va afecta puternic pe investitorii care isi mentin banii pe piata. Pentru a face fata platilor solicitate de catre investitori, administratorii de fonduri sunt nevoiti sa vanda cele mai lichide active pe care le detin.
Tremont, Tudor Investments, Citadel, Highbridge, Farallon, GLG si Drake se numara printre cele mai importante fonduri care au redus sau chiar au suspendat platile catre investitori. Mai mult, unele fonduri, precum Golden Tree, le-au spus investitorilor care vor sa se retraga ca vor primi instrumente financiare in loc de lichiditati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO