Business Internaţional

Fondurile de la UE au adus jumătate din creşterea PIB-ului Poloniei. Ţara nu scapă de majorarea TVA

Premierul polonez Donald Tusk vrea să aducă la buget 1,37 miliarde de euro anual prin majorarea TVA cu un procent
01.08.2010, 23:20 37

Evoluţia economiei poloneze în 2009 ar fi fost alta dacă statulnu ar fi beneficiat de fondurile de la Uniunea Europeană, potrivitunor noi studii în domeniu, scrie Warsaw Business Journal.
Creşterea economică ar fi fost mai mică dacă Polonia nu ar fiutilizat în 2009 cele 16,8 mld. zloţi (4,1 mld. euro) de la UE,potrivit unei analize a Institute for Structural Research (IBS) şiunui studiu al echipei internaţionale de cercetători angajaţi decătre Comisia Europeană, potrivit Gazeta Wyborcza.
Raportul IBS stabileşte că Polonia ar fi obţinut în 2009 o creştereeconomică mai mică cu 1,2%, în timp ce raportul Comisiei Europenevorbeşte de o scădere cu 0,8%. PIB-ul a avansat cu 1,8% anultrecut.

Cum reducem deficitul?
Deşi a fost singura ţară membră a UE care a reuşit să eviterecesiunea, Polonia se confruntă la rândul său cu o serie deprobleme, precum deficitul bugetar şi datoria publică.
Astfel, guvernul de la Varşovia este nevoit să majoreze taxa pevaloarea adăugată cu 1% şi să vândă din activele statului pentru aputea ţine în frâu deficitul bugetar, una dintre principaleleprobleme ale celei mai dezvoltate economii din Europa Centrală şide Est. Deficitul s-a situat la 7,1% din PIB în 2009.
Oficialii polonezi au căzut de acord să majoreze cu un punctprocentual taxa pe valoarea adăugată, până la 23%, pentru creştereaveniturilor de la bugetul de stat şi pentru reducerea deficituluibugetar, o mutare care se bucură de sprijinul ambilor parteneri dincoaliţia de la guvernare, a declarat Donald Tusk, primul-ministrupolonez, scrie The Wall Street Journal. El nu a oferit alte detaliiprivind planurile de cheltuieli şi de venituri. Decizia vine dupăce alte state precum România, Grecia sau Ungaria au majoratTVA.
"O politică responsabilă necesită venituri bugetare mai mari", aspus Tusk.
Majorarea TVA va aduce la buget până la 5,5 mld. zloţi (1,37 mld.euro) pe an şi face parte dintr-un proiect mai amplu alautorităţilor de a controla datoria publică şi deficitul până în2013.
Primul-ministru a mai adăugat că guvernul său s-a confruntat cu odilemă în ceea ce priveşte modul în care trebuie ţinută în frâudatoria, respingând soluţii care ar implica măsuri de austeritateradicale sau noi majorări de taxe.
"Realizez că mulţi observatori se aşteptau la măsuri mai radicale",a declarat Tusk. "Încercăm să nu împovărăm populaţia, ba dincontră, să limităm pe cât posibil suferinţa."
Guvernul va trebui să găsească o modalitate pentru a prevenicreşterea preţurilor la alimente, în pofida majorării TVA, pentru aajuta persoanele sărace, a explicat Tusk. Salariile profesorilor şipensiile vor continua să crească, deşi autorităţile fac eforturi săreducă deficitul bugetar, a adăugat el.

Continuă privatizările
În acest sens, guvernul ar putea să îşi reducă participaţiile încadrul unor companii strategice, precum creditorul PKO Bank Polskişi asigurătorul PZU, până la maximum 25%. Guvernul nu intenţioneazăsă vândă noi acţiuni în cadrul producătorului de cupru KGHM PolskaMiedz, potrivit lui Tusk.
Cabinetul va adopta marţi proiectul de buget pentru perioada2010-2013, a spus Tusk, adăugând că sectorul finanţelor publice vadeveni stabil începând cu 2013.
Planul ministerului de finanţe pentru următorii patru anistabileşte ţinta de deficit bugetar pe 2011 la
45 mld. zloţi (11,2 mld. euro), în scădere cu 0,5% din PIB. Statulplănuieşte să adere la zona euro pe viitor şi are nevoie să îşireducă deficitul la 3% şi datoria publică la 60% din PIB, potrivitregulilor de la Maastricht. Premierul Tusk a promis îndeplinireacriteriilor de aderare la zona euro până în 2015.
Planul guvernamental are nevoie de aprobarea parlamentului pentru aintra în vigoare.
Mai mult, economia Poloniei va fi ajutată din nou de baniieuropeni. Impactul fondurilor UE în 2011 va fi mai mare decât în2009.
Elzbieta Bienkowska, ministru pentru dezvoltare regională, aanunţat că anul viitor vor fi consumaţi circa 60 - 70 miliarde dezloţi (1,5-1,75 miliarde de euro), bani europeni. Raporturileestimează că fondurile de la UE vor adăuga 0,7-0,9% la creştereaeconomică a Poloniei în 2011 şi respectiv 0,9% în 2012. Până înprezent, Polonia a cheltuit 26 mld. zloţi (6,5 miliarde de euro)din fondurile UE din suma de 60 de miliarde de euro alocată pentruperioada 2007-2013.

România nu prea ia bani de la UE
România se situează pe ultimul loc între ţările din Europa Centralăşi de Est în ceea ce priveţte absorbţia de fonduri europene depostaderare în perioada
2007-2009, cu o rată de 2%, ceea ce plasează ţara noastră în urmaBulgariei, conform unui studiu realizat de compania de consultanţăşi audit KPMG. Pentru perioada 2007-2013, România are la dispoziţieun buget de 33,5 mld. euro. Din raport reiese faptul că în primiidoi ani de la aderare ţara noastră a semnat contracte de finanţarecu beneficiarii de fonduri UE în cuantum de 5,3 mld. euro, ceea ceînseamnă o rată de contractare (plăţi realizate către beneficiariîn perioada 2007-2009, raportate la suma alocată de UE în perioada2007-2013) de 16%, sub rata medie a ţărilor din regiune, care estede 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO