Business Internaţional

Forintul şi bursa din Ungaria au scăzut, în restul regiunii a fost calm

Forintul şi bursa din Ungaria au scăzut, în restul regiunii a fost calm
19.07.2010, 23:06 28

Vestea privind suspendarea acordării unor viitoare tranşe dinîmprumutul FMI-UE către guvernul ungar a afectat deopotrivăevoluţia forintului şi a pieţei de capital din Ungaria.

Moneda maghiară şi bursa de la Budapesta au scăzut puternic ieridimineaţă, dar au mai recuperat o parte din pierderi pe parcursulzilei. Astfel, forintul a pierdut 2,8% în raport cu euro îndeschiderea şedinţei de tranzacţionare, pentru ca apoi să-şistabilizeze cursul la 289,7 forinţi pentru un euro, în scădere cu2,5%. Forintul se află la minimul ultimelor şase săptămâni.

Ultimul declin de asemenea amploare al monedei naţionalemaghiare a fost pe 7 iunie şi a fost cauzat de declaraţiilepoliticienilor locali, care au comparat situaţia Ungariei cu cea aGreciei.

Investitorii au reacţionat în consecinţă la aflarea veştiiprivind suspendarea acordului.

Randamentul obligaţiunilor de stat a sărit cu 20-25 de puncte debază (0,20-0,25%) după deschiderea pieţelor. Nici bursa nu a rămasindiferentă.

Indicele maghiar de referinţă BUX a pierdut 3,16% în deschidere,până la 21.786,72 puncte, la jumătatea şedinţei de tranzacţionaredeclinul fiind de 2,4%.

La polul opus, celelalte burse europene au avut o zi "pe verde"ieri, înregistrând creştere în cea mai mare parte a cazurilor.

Problemele din Ungaria nu au avut un impact direct asupracelorlalte pieţe de capital de pe continent şi nici măcar asupracelor de la nivel regional.

Spre exemplu, indicele bursei britanice FTSE 100 a consemnat unavans de 0,34%, indicele german DAX de 0,45%, în timp ce referinţadin Franţa, CAC 40, a urcat cu 0,4%. Şi în Europa Centrală şi deEst pieţele de capital au avut o zi relativ bună, astfel căindicele bursei de la Varşovia, WIG 20, urcase ieri cu 0,13%, întimp ce indicele ceh PX a coborât cu doar 0,1%.

Pe de altă parte, monedele din Europa Centrală şi de Est auintrat pe o pantă descendentă, depreciindu-se în raport cu monedaunică europeană.

Zlotul polonez pierduse ieri 0,01% în raport cu euro, până la ocotaţie de 4,12 zloţi/euro, în timp ce coroana cehă se depreciasecu 0,06%, până la 25,43 unităţi pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO