Business Internaţional

Forintul ungar, in scadere pentru a treia saptamana

19.10.2008, 16:05 26

Forintul ungar s-a aflat in scadere pentru a treia saptamana consecutiv in raport cu moneda euro pe fondul temerilor ca masurile guvernului si bancii centrale de redresare a pietelor de credit nu vor proteja economia in fata unei crize financiare, scrie Bloomberg.

Forintul a scazut pana aproape de un minim de doi ani dupa ce banca Goldman Sachs si-a redus perspectivele privitoare la moneda si cresterea economica a Ungariei, iar Fitch si-a redus perspectiva asupra ratingului datoriei externe a tarii. In acelasi timp, conform agentiei de stiri MTI, ministrul ungar de finante Janos Veres a anuntat ca guvernul si-a redus estimarile privitoare la cresterea economica si inflatie pe 2009.
"Pe termen mediu, perspectivele legate de evolutia forintului sunt in continuare slabe", a declarat Angus Halkett, strateg in Londra in cadrul Deutsche Bank AG.
Forintul se situa la un nivel de 267,70 in raport cu euro la sfarsitul saptamanii in Budapesta, pierzand 3,8% din 10 octombrie.
Moneda ungara, candva una din favorite pentru operatiunile de carry trade datorita ratei de referinta de 8,5% a tarii se situeaza pe pozitia a treia in randul monedelor cu cele mai slabe performante din Europa si Africa in aceasta luna in conditiile scaderii apetitului pentru active cu randamente mai mari pe fondul cresterii aversiunii fata de risc.
Ungaria are o sansa "aproapiata de zero" de a intra in imposibilitate de plata a datoriei sale, a anuntat presedintele bancii centrale ungare Andras Simor.
Lira turceasca a pierdut 1,5170 fata de dolar. Coroana ceha a scazut pana la 25,155 in raport cu euro, iar zlotul polonez a scazut pana la 3,5462 in raport cu euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO