Business Internaţional

Franţa majorează impozitele şi vârsta de pensionare

16.06.2010, 23:05 22

Guvernul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a anunţat că vamajora vârsta de pensionare la 62 de ani şi va creşte taxele pecapital, în încercarea de a stăvili pierderile înregistrate încadrul sistemului de pensii şi pentru a menţine ratingul de credital ţării, scrie Bloomberg.

Astfel, vârsta de pensionare va urca treptat la 62 de ani pânăîn anul 2018 de la nivelul actual de 60 de ani, a anunţat ministrulfrancez al muncii Eric Woerth. În acelaşi timp, guvernul va majorataxele pe opţiunile pe acţiuni, dividende şi câştiguri de capital,urcând, de asemenea, impozitul pe cele mai ridicate venituri cu unpunct procentual, până la 41%.

"Nu putem privi Franţa drept un rezervor infinit de taxe noi", adeclarat ministrul francez al muncii. "Această reformă esterezonabilă şi eficientă", a adăugat Woerth.

În urma majorării vârstei de pensionare la 62 de ani vor fiobţinute economii de 19 miliarde de euro (23,4 miliarde de dolari)până în anul 2018, în timp ce majorările de taxe urmează să aducă3,7 miliarde de euro anul viitor, a declarat Eric Woerth.

Prin majorarea vârstei de pensionare Franţa se alătură altorţări europene, incluzând Germania, Spania şi Italia, care au luatmăsuri în sensul stopării pierderilor din cadrul sistemului depensii sub presiunea unei speranţe mai mari de viaţă şi a reduceriiratelor natalităţii.

Sistemul de pensii de stat al Franţei se va confrunta cupierderi în valoare de 10,7 miliarde de euro în acest an, dupăpierderile de 8,2 miliarde de euro înregistrate în 2009 şi de 5,6miliarde de euro în 2008, conform estimărilor guvernamentale.

Reforma este menită să reechilibreze sistemul până în anul2018.

Sindicatele franceze au organizat greve pentru a protesta faţăde planurile guvernului, planuri care sunt, de asemenea, contestatede către partidul socialist de opoziţie.

"Avem nevoie de o reformă, însă majorarea vârstei de pensionarereprezintă o nedreptate", a declarat Michel Sapin, fost ministru definanţe din partea socialiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO