Business Internaţional

Fuziuni si achizitii record, in ciuda turbulentelor financiare

Fuziuni si achizitii record, in ciuda turbulentelor financiare
21.12.2007, 18:36 22

Sectorul de fuziuni si achizitii a atins valori record in acest an, dar criza din pietele de credit a afectat ritmul de fuziuni si achizitii in cea de-a doua jumatate a anului, scrie CNN Money.
La nivel global, fuziunile si achizitiile au atins valoarea record de 4.400 mld. dolari (3.057 mld. euro), cu 21% mai mult decat in 2006, cand fuziunile si achizitiile au atins 3.600 mld. dolari (2.501 mld. euro), potrivit datelor preliminare lansate de Thomson Financial. Ritmul fuziunilor si achizitiilor a scazut semnificativ in ultimele sase luni din cauza evolutiei negative a pietelor de credit, fapt care a reprezentat o bariera pentru tranzactiile de pe aceasta piata.
Cifrele compilate de Thomson Financial sugereaza ca varful activitatii de fuziuni si achizitii, care a contribuit la aprecierea record a pietelor de capital, ar putea fi deja depasit. Caracterizat de tranzactii uriase, anul 2007 a evidentiat puterea fondurilor de investitii de genul Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) sau TPG. Tranzactiile care au avut in prim-plan fonduri de investitii au totalizat 791 de miliarde de dolari (550 de miliarde de euro), respectiv o cincime din totalul fuziunilor si achizitiilor.
Nici cumparatorii corporate nu s-au lasat mai prejos in 2007. Un trio bancar condus de Royal Bank of Scotland a preluat banca olandeza ABN Amro pentru 99 de miliarde de dolari (68,8 mld. euro), in cea mai mare achizitie a acestui an. Intre timp, gigantul minier BHP Billiton a facut o oferta fara precedent de 193 mld. dolari (134,1 mld. euro) pentru Rio Tinto. Daca s-ar finaliza, tranzactia ar putea fi cea mai mare din istoria mineritului.
Potrivit Thomson Financial, firmele financiare au fost cele mai vizate pentru achizitii in 2007. Totodata, fuziunile intre companiile producatoare de materii prime si de materiale s-au plasat pe o panta ascendenta in 2007. Totusi, tranzactiile din sectoarele telecom, media si entertainment au scazut comparativ cu cele de anul trecut.
Una peste alta, tranzactiile au inceput sa sufere in trimestrul al treilea din cauza problemelor din pietele de credit, care inca nu au ajuns la final. In materie de fuziuni si achizitii, cel mai mult au avut de suferit SUA, unde activitatea de fuziuni si achizitii s-a micsorat cu 46% in cel de-al doilea semestru al lui 2007, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pe baza aceleiasi comparatii, scaderea consemnata la nivel global a fost de doar 27% in a doua jumatate a anului.
Preluarea companiei texane de energie, TXU, de catre un consortiu de fonduri de investitii in valoare de 44,4 mld. dolari (30,85 mld. euro) a reprezentat cea mai mare tranzactie din SUA din 2007. Achizitia TXU a fost urmata de preluarea de 27 mld. dolari (18,76 mld. euro) a First Data si cea de 26,9 mld. dolari (18,69 mld. euro) a companiei de telecomunicatii AllTel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO