Business Internaţional

Generali da 3,9 mld. euro pentru Toro Assicurazioni

27.06.2006, 18:33 25

Assicurazioni Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, a facut o oferta in valoare de 3,9 mld. euro (4,9 mld. dolari) pentru Toro Assicurazioni, cu scopul de a deveni liderul pietei de asigurari de proprietate si accidente, relateaza Bloomberg.
Generali va cumpara pentru inceput pachetul de 56% detinut in cadrul Toro de compania De Agostini pentru suma de 2,2 mld. euro, echivalentul a 21,2 euro pentru fiecare actiune, cu 27% mai mult decat pretul de inchidere inregistrat vineri la bursa din Milano. Compania de asigurari cu sediul la Trieste va plati acelasi pret pentru actiunile ramase pe piata si planuieste sa scoata firma de la tranzactionare, au declarat oficialii Generali prin intermediul Italian Exchange.
Actiunile Toro s-au apreciat ieri cu 4,15 euro, sau 25%, pana la valoarea de 20,94 euro la bursa din Milano, aproape de valoarea oferita de Generali. "Aceasta tranzactie va avea ca rezultat cea mai mare societate de asigurari de accidente si cel mai mare asigurator pentru clientii de pe piata de retail din Italia", a declarat Linda Crisafulli, trader al companiei Finspreads din Londra.
"Prin achizitionarea Toro, tintim dublarea cotei pe piata asigurarilor din Italia, devenind totodata liderul pietei pe asigurarile non-viata", a declarat Giovanni Perissinotto, director executiv adjunct al Generali.
Generali deja domina piata asigurarilor de viata din Italia. Peste 80% din cele 2,8 mld. euro obtinute anual de Toro provin din alte polite decat cele de viata. Prin achizita facuta, Generali isi va aprecia cota de piata din Italia pe asigurarile non-viata cu aproximativ 6%, de la mai putin de 16% la 22%.
Generali va plati pentru Toro prin lichiditati si prin crearea unei legaturi "hibride", iar oficialii companiei au declarat ca vor suspenda programul de rascumparare a actiunilor dupa definitivarea achizitiei. Generali intentioneaza totodata sa reduca o datorie de 700 mil. euro.
Preluarea va produce o economisire de 180 mil. euro si va aprecia pretul actiunilor cu 6% in 2007.
Aceasta achizitie face parte din strategia Generali de a creste numarul de clienti de pe piata de retail si a face compania mai putin dependenta de clienti institutionali, precum banci si companii de investitii. Prin achizitia companiei de asigurari cu sediul la Torino, Generali isi va creste totodata cota de piata din dezvoltata zona de nord a Italiei, de la 11% la 18%.
Actiunile Generali, cotate la 27,70 euro, s-au depreciat cu 6,1% in acest an, in timp ce indicele italian de masurare a activitatii bancare S&P/MIB a castigat 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO