Business Internaţional

Germania introduce taxe, taie cheltuielile, dar nu si pensiile

Wolfgang Schauble, ministrul german de finante (FOTO: Reuters)

Wolfgang Schauble, ministrul german de finante (FOTO: Reuters)

03.06.2010, 23:31 18

Guvernul german este decis sa prezinte reduceri bugetare deordinul miliardelor de euro in zilele urmatoare pentru a-si reducedeficitul, in pofida sperantelor din zona euro si Statele Unite cacea mai mare economie a Europei va aloca in continuare fonduripentru sustinerea redresarii fragile a regiunii, scrie The WallStreet Journal.

Coalitia de centru-dreapta a cancelarului Angela Merkelanalizeaza masuri de la reduceri in domeniul apararii la majorareaaccizelor la tutun pentru a genera reduceri si veniturisuplimentare in valoare de aproximativ 10 miliarde de euro anulviitor, primul pas in cadrul unui efort pe mai multi ani dereducere a deficitului bugetar al tarii.

Merkel a avertizat ca aproape toate segmentele de cheltuieliguvernamentale sunt analizate. Guvernul sau va incerca sa redactezelista de reduceri duminica si luni. "Trebuie sa ne asiguram ca nucheltuim in mod constant mai mult decat ne permitem", a declaratMerkel.

Accentul din ce in ce mai pronuntat pus de autoritatile de laBerlin pe austeritate survine in conditiile in care alte tari simulti economisti cer Germaniei sa faca exact opusul: sa stimulezein continuare cererea interna pentru a sustine redresarea zoneieuro in pericol sa stagneze pe fondul crizei datoriilor.

Guvernul german spune ca nu are alta varianta decat reducereadeficitului pentru a respecta o asa-numita franare a datoriilor: unamendament constitutional adoptat anul trecut care cere bugeteechilibrate din 2016. Obiectivul a fost ca datoria publica sa nusubmineze statul social german in contextul imbatranirii siscaderii populatiei.

Guvernul tine inca secrete zonele in care se vor realizareducerile. Presa germana a speculat ca masurile ar putea includereduceri drastice in armata germana, noi taxe pe traficul aerian sienergia nucleara, reducerea beneficiilor pentru someri, o noua taxaunica pe serviciile publice de sanatate si suspendarea multorstimulente fiscale.

Wolfgang Schauble, ministrul german de finante, a declarat canumai pensiile nu vor fi vizate de reduceri.

Conform amendamentului, Germania trebuie sa-si reducaasa-numitul deficit bugetar structural la numai 0,35% din PIBincepand cu 2016, de la aproximativ 3% in prezent. Guvernul spuneca acest lucru implica reduceri de 67 de miliarde de euro intre2011 si 2016, ceea ce inseamna ca Germania trebuie sa elimine 10miliarde din deficit in fiecare an.

Deficitul bugetar al Germaniei, situat la 3,1% din PIB anultrecut, este unul dintre cele mai scazute din zona euro. Totusi,acesta este asteptat sa creasca la aproximativ 5% in acest an, pefondul stimulentelor fiscale introduse dupa colapsul LehmanBrothers.

Temerea din spatele reducerilor bugetare este ca chiar sideficite moderate ar putea impinge datoria publica totala,asteptata sa atinga 77% in acest an, la niveluri nesustenabile indeceniul urmator si mai departe, amenintand viabilitatea sistemuluide pensii german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO