Business Internaţional

Germania ramane liderul economic al Europei

15.03.2010, 23:07 18

Daca in urma cu un deceniu Germania era considerata "bolnavul"Europei, pe fondul cresterii economice anemice si al somajuluiaccentuat, in prezent, in ciuda recesiunii ce a afectat intreagalume, tara isi pastreaza titlul de motor economic al Europei.

A cedat Chinei pozitia de cel mai mare exportator mondial in2009, insa Germania ramane in continuare o putere incontestabiladin acest punct de vedere.

Desi Germania a avut un deficit bugetar de 3,2%, mai mare decatse estimase initial, iar economia s-ar putea contracta din nou inprimul trimestru al lui 2010 pe fondul unei ierni aprige,deprecierea monedei euro din ultima perioada a fost de bun augurpentru exportatorii germani, scrie publicatia germana DerSpiegel.

Aproape o jumatate din exporturile Germaniei se indreapta catretarile din zona euro, care nu mai pot apela la depreciereamonedelor proprii pentru a face fata competitivitatii accentuate aGermaniei.

Un alt atu al nemtilor in fata celorlalte natiuni europene si nunumai este costul unitar cu forta de munca, care a scazut in mediecu 1,4 procente pe an in perioada 2000 - 2008, comparativ cu undeclin de 0,7 procente in Statele Unite si un avans de 0,8 procentesi 0,9 procente in Franta, respectiv Marea Britanie.

Chiar daca anul trecut a inregistrat o contractie de circa 5%,economia Germaniei beneficiaza in prezent de o temelie mult maisolida fata de acum zece ani.

Potrivit Prospect.org, David Marsh, consultant londonez si autoral cartii "The Bundesbank: The Bank That Rules Europe" (Bundesbank:banca ce conduce Europa), este de parere ca "in urma reformelor dinultimul deceniu, dar si a problemelor pe care le-a declansat crizacreditelor si recesiunea, modelul german a reusit sa iasa lasuprafata mult mai puternic, pregatit sa infrunte exigentelecompetitiei mondiale. Aproape 90% din modelul german - in spetareteaua de interdependente dintre afaceri, angajati si guvern - asupravietuit intact".

Economia Germaniei ar putea creste cu circa 1,8% atat anulacesta, cat si in 2011, in conditiile in care resuscitarea pietelorva contribui la stimularea exporturilor, conform institutuluieconomic IWH, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO