Business Internaţional

Giganţii auto din Occident ajută economia ungară să îşi revină din recesiune

Giganţii auto din Occident ajută economia ungară să îşi revină din recesiune

Audi produce în Ungaria circa 125.000 de maşini pe an

Autor: Traian Terzianm

30.01.2011, 23:56 41

Investiţiile companiilor auto, printre care Daimler şiVolkswagen, ar putea ajuta Ungaria să ajungă la limita inferioară aţintei de creştere construită în planurile guvernului de a reducedatoria de stat, conform unui raport al băncii ungare Takarekbank,citat de Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Ungariei ar putea creşte cu 3% în acestan şi cu 4% în 2012 graţie producţiei de automobile, telefoanemobile şi a companiilor din alte industrii, potrivit economistuluiGergely Suppan de la Takarekbank.

Ungaria, cel mai îndatorat stat estic al Uniunii Europene, poateînregistra o creştere economică cuprinsă între 4% şi 6% în perioada2013-2014, a spus Gyorgy Matolcsy, ministrul economiei. O astfel derată de creştere ar reduce automat deficitul bugetar sub 3% din PIBşi ar ajuta la reducerea datoriilor, conform spuselor luiMatolcsy.

"Creşterea economică de 4% este realizabilă datorită marilorproiecte pe care inustria auto le are pentru anul 2012", a declaratSuppan.

Mercedes Benz, divizia de maşini de lux a grupului germanDaimler, are planuri de a dubla linia de producţie de maşini micide la două la patru modele şi construieşte o fabrică de 800 demilioane de euro în Ungaria pentru a majora capacitatea deproducţie pentru noile modele.

Acum câţiva ani, România a pierdut oportunitatea de a găzduifabrica Daimler, nemţii alegând Ungaria pentru că are oinfrastructură mai bună. Atunci, lipsa unei autostrăzi spre graniţade vest a înclinat hotărâtor balanţa în favoarea Ungrariei.

"În 2012 Mercedes va începe producţia, ceea ce va da un impulsindustriei şi poate duce avansul producţiei industriale a ţării la10%", a afirmat Suppan. Şi marca Audi, brand deţinut de Volkswagen,a anunţat recent că în acest an va începe lucrul la extindereafabricii din Gyor pentru a creşte capacitatea de producţie la125.000 de maşini.

Producţia industrială a înregistrat în noiembrie o creştereanuală de 14,5%, potrivit biroului de statistică al Ungariei.Creşterea industrială ar putea depăşi pragul de 20% în ultima lunăa anului după ce compania sud-coreeană Hankook Tire, care fabricăanvelope, a majorat producţia la fabrica sa din Ungaria, a spusSuppan.

Producţia şi-ar putea "menţine în prima jumătate a lui 2011acelaşi tipar dinaminc de până acum", ajungând la o medie decreştere de 10% în acest an, a completat economistul.

PIB-ul Ungariei a înregistrat o creştere anulă de 1,6% în celde-al treilea trimestru al lui 2010, după ce s-a extins cu doar 1%în cel de-al doilea trimestru, potrivit biroului de statistică alUngariei. La 1 ianuarie Ungaria a preluat conducerea semestrială aUE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO