Business Internaţional

Ginerele lui Kucima, mai tare decat US Steel si LNM

16.06.2004, 00:00 20

O firma ucraineana controlata de ginerele presedintelui Leonid Kucima a castigat o licitatie organizata pentru vanzarea celei mai mari companii din domeniul prelucrarii otelului din aceasta tara, Kryvorizhstal, relateaza The Moscow Times.
Firma, Investment and Steel Union, a platit 801 milioane de dolari pentru pachetul de actiuni in cadrul acestei companii, conform sefului Fondului Proprietatii de Stat, Mihailo Cecetov.
Deputatii opozitiei au protestat impotriva vanzarii, acuzand autoritatile ca ar incerca sa vanda fabrica asa-numitilor oligarhi.
Investment and Steel Union a fost fondata de Viktor Pinciuk, ginerele presedintelui Kucima, un om de afaceri cu activitati in sectoarele energiei, otelului si media, impreuna cu Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina si presedintele clubului de fotbal Sahtior Donetk. Alte doua firme ucrainene, doua firme din Rusia-Severstal si Ievrazholding, si un consortiu occidental din care fac parte si LNM si US Steel Corporation, au depus si ele oferte in cadrul licitatiei. Severstal declarase anterior ca este gata sa plateasca pana la 1,2 miliarde de dolari pentru companie.
Cecetov a declarat ca numai doua firme ucrainene, Investment and Steel Union si Industrial Donbass Union, au intrunit conditiile licitatiei.
Unii investitori straini au deplans faptul ca unele conditii de participare la licitatie au fost discriminatorii. Una dintre cerinte este ca firma castigatoare sa fi achizitionat cocs din Ucraina in ultimii trei ani.
Investitorii straini s-au plans de asemenea de lipsa transparentei, a regulilor clare de privatizare si a legislatiei stabile.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO