Business Internaţional

Goldman Sachs este epicentrul noului scandal care zguduie din temelii Wall Street

20.04.2010, 00:00 105

Goldman Sachs risca sa fie investigata si de autoritatile dinMarea Britanie si Germania, dupa ce comisia de reglementare apietei de capital din Statele Unite (SEC) a adus la adresa banciiacuzatii de frauda.

Acuzatiile impotriva Goldman Sachs, cea mai influenta bancaamericana, au inceput sa aiba ecouri si in Europa, starnind un nouval de critici la adresa gigantului bancar.

Premierul britanic Gordon Brown a solicitat Autoritatii deServicii Financiare sa demareze o investigatie speciala privindGoldman Sachs, declarand ca este "socat" de ipocrizia morala ainstitutiei, potrivit Bloomberg. In acelasi timp, autoritateafinanciara germana Bafin a cerut SEC detalii cu privire laacuzatiile aduse bancii de investitii, a anuntat un purtator decuvant al cancelarului Angela Merkel.

SEC a acuzat Goldman Sachs de frauda intrucat nu a dezvaluitclientilor sai care au investit intr-un pachet sintetic de titlurigarantate cu derivate pe credite ipotecare subprime, denumitAbacus, ca, de fapt, aceste instrumente erau alese de fondul dehedging Paulson & Co. detinut de celebrul manager John Paulson,care pariase pe deprecierea lor. Potrivit SEC, acest conflict deinterese ar fi prejudiciat investitorii implicati cu peste unmiliard de dolari (740 mil. euro).

Se pare ca managerii marilor fonduri de hedging, asa cum estecazul lui John Paulson, incercau adesea sa parieze impotrivaacestor pachete sintetice, alcatuite din titluri derivate si nu dincontracte reale.

Goldman, implicata intr-un scandal alaturi degreci

Politicienii care au fost nevoiti sa apeleze la baniicontribuabililor in perioada de criza pentru a salva sectorulbancar de la colaps isi intorc acum privirile catre Goldman,acuzata ca ar fi contribuit la declansarea turbulentelor financiaresi ca, totodata, ar fi profitat de pe urma acestora. Mai mult, UEancheteaza in prezent anumite tranzactii prin care Goldman ar fiajutat Grecia sa ascunda deficitul bugetar masiv.

"Vom vedea politicieni din intreaga lume care vor trage GoldmanSachs la raspundere. Acum (Goldman - n.red.) este vulnerabila.Toata lumea si in special politicienii vor incerca sa profite de peurma acestei chestiuni", a afirmat Scott Moeller, fost bancher siactualmente profesor in cadrul Cass Business School din Londra.

Pe de alta parte, banca americana a respins vehement acuzatiileaduse de autoritati.

"Se pare ca oamenii au fost indusi in eroare cu privire la ceeace s-a intamplat. Bancile reprezinta in continuare o problema. Suntun adevarat risc pentru economie", a spus premierul britanic GordonBrown, care se pregateste pentru alegerile legislative ce vor avealoc pe 6 mai.

Principala victima a fraudei orchestrate de Goldman este RoyalBank of Scotland (RBS), care a platit 841 de milioane de dolaripentru ca pozitia sa pe pachetul Abacus, "mostenita" dupa preluareacreditorului olandez ABN Amro, sa fie inchisa. Guvernul britanicdetine participatia majoritara in cadrul RBS.

Blankfein ar putea fi in spatele tranzactiilor cuderivate sintetice

Acuzatiile impotriva Goldman aduc in discutie un singur nume,cel al lui Fabrice Tourre, vicepresedinte al operatiuniloripotecare ale bancii. Insa potrivit unor fosti angajati ai bancii,o serie de executivi de top ar fi fost implicati in monitorizareapachetelor de titluri garantate cu derivate sintetice, scrie TheNew York Times. Chiar si Lloyd Blankfein, director executiv albancii, este considerat de acestia responsabil pentru supraveghereaoperatiunilor ipotecare. Cei din managementul de top au pus punctdisputelor privind activitatile cu instrumente ipotecare, inconditiile in care angajati precum Tourre au atras atentia asuprafaptului ca preturile imobiliarelor vor scadea, spun aceste sursecare au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Wall Street va ramane cu o imagine sifonata

Demersul SEC ar putea da Wall Street o lovitura de gratie, incontextul in care o serie de investitori ar putea trage laraspundere atat Goldman, cat si alti giganti bancari care auinstrumentat si au vandut pachete ipotecare toxice.

Wall Street a jucat un rol complex, dar controversat in crizaipotecara. Goldman si alti jucatori importanti din sectorul bancarau "lucrat" in spatele cortinei, transformand creditele ipotecarein investitii. Chiar si acum, la peste 18 luni de cand guvernul dela Washington a salvat institutiile financiare, nimeni nu stie cucertitudine cati bani au fost pierduti in urma acestorinvestitii.

Potrivit informatiilor aparute in presa internationala lafinalul saptamanii trecute, tranzactii similare au fost derulate inperioada 2006-2007 si de banci precum Merrill Lynch, Deutsche Banksi JP Morgan, care ar putea fi nevoite sa se apere de acuzatiisimilare.

Acest scandal loveste Goldman dupa 15 luni in care a inregistratprofituri considerabile. Prosperitatea bancii intr-o perioada dedeclin economic a fost insa taxata puternic de opinia publica, carea condamnat bonusurile masive primite de executivii Goldman, inconditiile in care banca a primit ajutor de stat.

A doborat bursele

Bursele europene au continuat si luni sa scada, dupa ce auinchis in declin puternic sedinta de vineri, pe fondul acuzatiilorde frauda aduse grupului bancar Goldman Sachs si al problemelor cucare se confrunta companiile aeriene din cauza norului de cenusaislandeza. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se depreciase ierila pranz cu 1%, pana la 265,36 puncte. Cele mai puternice scaderiau fost consemnate de grupurile bancare. Euro a pierdut, deasemenea, teren in fata dolarului american, scazand ieri cu 0,5%,pana la o cotatie de 1,3502 dolari per euro.

Goldman Sachs, gigantul controversat

  • Este cea mai influenta banca de pe Wall Street, dar in acelasitimp una dintre cele mai hulite si mai controversate.
  • A fost fondata in 1869.
  • Prabusirea AIG, mascarea datoriilor Greciei, tratamentulpreferential acordat anumitor clienti sau influentarea deciziilorpolitice prin intermediul fostilor angajati ajunsi in functiiimportante la Washington reprezinta doar o parte din palmaresul cucare se poate "lauda" Goldman.
  • Pentru a-si spala imaginea banca a redus substantial pachetelesalariale acordate executivilor de top. Astfel, Lloyd Blankfein,directorul si presedintele bancii, a primit in 2009 un bonusexprimat in actiuni de doar 9 mil. dolari, in conditiile in care in2007 obtinuse 70 mil. dolari, iar in 2008 - 43 mil. dolari.
  • A afisat in anul fiscal 2009 un profit net de 13,4 mld. dolari(9,8 mld. euro), dupa ce in 2007, anul bonusului record al luiBlankfein, obtinuse 11,6 mld. dolari.

Paulson & Co., maSina de facut bani

  • A fost infiintat in 1994 de catre John Paulson.
  • Este al treilea cel mai mare fond de hedging din lume, cuactive de circa 32 mld. dolari, potrivit Bloomberg.
  • Fondatorul si managerul acestui fond de hedging se afla pepozitia 45 in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, cuo avere estimata la 12 mld. dolari.
  • In 2008, fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed)Alan Greenspan a fost angajat in functia de consultant alfondului.
  • Este specializat pe investitii in domeniul ipotecar.
  • In septembrie 2008, Paulson a pariat impotriva a patru dintrecele mai mari banci britanice, realizand un profit de 280 mil. liresterline.
  • SEC a anuntat ca nu va trimite in judecata Paulson & Co.intrucat doar banca americana Goldman Sachs era responsabila sadezvaluie clientilor modul in care pachetele de derivate ipotecareerau construite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO