Business Internaţional

Goldman Sachs, pionul principal in prabusirea AIG?

10.01.2010, 23:13 41

Banca americana Goldman Sachs este responsabila pentru colapsulasiguratorului American International Group (AIG) in perioadacrizei financiare, a declarat Hank Greenberg, fost directorexecutiv al companiei de asigurari, scrie The Wall StreetJournal.

"Cu siguranta nu este greu sa ajungi la aceasta concluzie", aaratat Greenberg, sugerand ca noile standarde impuse instrumentelorde tip credit default swap (CDS), puternic sustinute de banciprecum Goldman sau Deutsche Bank, dar si tranzactiile cu derivatede tip ipotecar realizate de Goldman, ar fi contribuit masiv lacaderea AIG.

"Greenberg pare sa-si bazeze opiniile mai degraba pe articoledin mass-media decat pe fapte", a spus Lucas van Praag, purtator decuvant al bancii Goldman Sachs. "Este interesant faptul ca el numentioneaza concluziile devastatoare cu privire la AIG la care auajuns chiar auditorii companiei", potrivit lui Van Praag.

Acest atac vine la numai cateva zile dupa ce presa din SUA adezvaluit ca in 2008, sub conducerea actualului sef al Trezorerieiamericane, Timothy Geithner, biroul bancii centrale (Fed) din NewYork a solicitat AIG sa restranga comunicarea publica a unorinformatii legate de platile companiei de asigurari catre unelebanci, potrivit unui schimb de e-mail-uri intre AIG si autoritatilede reglementare bancara.

AIG anunta intr-un document pregatit pentru publicare pe bursanewyorkeza ca a acceptat sa rascumpere integral de la mai multebanci, printre care Goldman Sachs si Société Générale, contracte detip CDS, platind 100 de centi la dolar.

Biroul Fed din New York a exclus informatiile respective dindocument inainte ca acesta sa fie publicat pe 24 decembrie2008.

E-mail-urile incriminatoare au fost obtinute de Darrell Issa,membru al Comisiei de supraveghere si reforma guvernamentala dincadrul Camerei Reprezentantilor a SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO