Business Internaţional

Graham MacKay, omul care a construit imperiul SABMiller, a murit la 64 de ani. România a fost una dintre primele pieţe internaţionale pe care a mizat

Graham MacKay, omul care a construit imperiul SABMiller,...

Autor: Ioana David

21.12.2013, 10:26 530

Graham Mackay, managerul care a anticipat consolidarea din industria berii şi a transformat berăria sud-africană în gigantul SABMiller de astăzi, al doilea mare producător de bere din lume, a murit în această săptămână la vârsta de 64 de ani, scrie presa internaţională.

Potrivit unui comunicat al companiei, cauza a fost o tumoare la creier.

După ce firmele sud-africane şi-au câştigat posibilitatea de a se extinde internaţional, prima zonă pe care a executivul a avut-o în vedere la acea vreme a fost Europa de Est, unde, după căderea Zidului Berlinului a putut să cumpere berării. A evitat în aceste fel SUA, dominată deja de nume precum Guinness, Heineken, Anheuser-Busch şi Miller, potrivit New York Times.

“Căderea comunismului a reprezentat pentru el o oprtunitate, deoarece erau disponibile foarte multe active ieftine”, a spus Benj Steinman, editor la Beer Marketer’s Insights, o publicaţie de specialitate.

În 1999, compania şi-a mutat sediul la Londra, unde este şi astăzi, şi a început să fie tranzaţionată la Bursă. În acel moment, Mackay a fost numit CEO. În acelaşi an, a cumpărat compania Plzensky Prazdroj din Cehia, producătorul brandului Pilsner Urquell, unul dintre cele mai cunoscute branduri de bere din lume.

România a fost una dintre primele pieţe pe care executivul a mizat, în condiţiile în care în 1996 South African Breweries a achiziţionat Vulturul Buzău. Un an mai târziu, South Africa Breweries cumpără Pitber Piteşti şi Ursus Cluj-Napoca. În 2001, Ursus cumpără pachetul majoritar de acţiuni al Bere Timişoreana.

La nivel internaţional, consolidarea poziţiei de unul dintre liderii pieţei a berii a venit în 2002, când a fuzionat cu Miller Brewing Company, într-un deal de 5,6 mld. dolari.

În 2004, în România, SABMiller a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Aurora Braşov, companie care va fuziona în acelaşi an cu Compania de Bere România S.A. Un an mai târziu, afacerile din România ale gigantul sud-african Ursus Breweries.

În prezent, grupul SABMiller vinde 200 de branduri de bere, are 70.000 de angajaţi în 75 de ţări. Anul trecut a avut venituri de 34,5 mld. dolari.

Pe piaţa locală, Ursus este cel mai mare jucător în funcţie de cifra de afaceri din 2012.

Într-un interviu acordat anul trecut Ziarului Financiar, el a vorbit despre planurile de extindere pe piaţa românească, anunţând că perioada raţionalizărilor a luat sfârşit.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO