Business Internaţional

Grecia împovărează poporul cu taxe pentru a face pe placul creditorilor internaţionali

Grecia împovărează poporul cu taxe pentru a face pe placul creditorilor internaţionali

Cancelarul german Angela Merkel vrea o Grecie mai puternică în zona euro. Premierul grec George Papandreou angajează Grecia pe calea austerităţii

Autor: Bogdan Cojocaru

29.09.2011, 00:06 563

Viitorul financiar al Gre­ciei începe să se lu­mi­neze după ce parlamentul grec a netezit calea unor noi ajutoare din pachetul de bailout stabilit anul trecut de la creditorii internaţionali adoptând intro­ducerea unei noi taxe pe proprietate, consi­derată ca fiind cea mai nepopulară măsură de austeritate de până acum, dar prin care se evită pe termen scurt defaultul statului.

De asemenea, gradul de participare a creditorilor privaţi la programul de schimburi de obligaţiuni con­ve­nit în iulie pentru statul elen a ajuns la ţinta de 90% şi ar putea chiar creşte, a de­cla­rat o sursă din minis­terul grec al finan­ţe­lor pentru ziarul Naftemporiki, pre­luat de Reuters.

Participarea investitorilor privaţi face parte din cel de-al doilea pachet de ajutor stabilit pentru Grecia, în vara acestui an, de UE, Fondul Mo­netar Internaţional şi Banca Centrală Euro­peană deoarece măsurile convenite în primul program nu au reuşit să repună pe picioare finanţele greceşti.

Planul prevede preschimbarea unor obli­gaţiuni în valoare totală de 135 mld. euro, cu maturitatea până în 2020, în titluri cu scadenţa de până la 30 de ani. Cre­ditorii privaţi au acceptat prin acordul din iulie pier­deri de 21% din expunerea pe datoria de stat a Greciei.

Legea introducerii noii taxe pe pro­prie­tate a tre­cut prin parlament cu 155 de voturi "pentru" şi 142 "îm­potrivă", dar pe fondul unor proteste publice de am­ploare care au paralizat capitala elenă Atena.

Votul a reprezentat un test crucial pen­tru capa­ci­ta­tea guvernului socialist de a aplica noi măsuri de aus­te­ritate în ur­mă­toarele săptămâni şi de a-şi res­pecta ţintele privind deficitul bugetar sta­bilite pentru anul acesta şi urmă­to­rul, scrie The Wall Street Journal.

Aceste măsuri implică reducerea pensiilor şi a salariilor din sectorul public şi trezesc temeri privind o revoltă în partidul de guvernământ.

Cei care nu plătesc taxa pe proprietate rămân fără electricitate

Taxa pe proprietate urmează să fie în­casată prin intermediul facturii la elec­tri­citate şi ar putea împovăra nota de pla­tă a gospodăriilor cu 1.000-1.500 de eu­ro pe an, scrie The Guardian. Celui ca­re nu plă­teşte îi va fi tăiată electricitatea.

Grecia trebuie să primească opt mi­liarde de euro din primul ajutor extern până la mijlocul lunii octom­brie pentru a evita falimentul, colaps care ar trimite un­de de şoc pe pieţele din întreaga lume.

Cancelarul german Angela Merkel, a asigurat după o discuţie cu pre­mierul grec George Papandreou că Ger­mania va pune la dispoziţia Greciei "toa­tă asis­tenţa necesară". Merkel a de­clarat, de asemenea, că vrea o Grecie mai puter­nică în zona euro. "Prin euro, sun­tem foarte tare le­gaţi, iar slăbi­ciu­nile unu­ia ne afec­tează pe toţi", a spus cancelarul.

Grecia este hotărâtă să îndure austeritatea

Papandreou, în schimb, s-a angajat să implemen­teze reformele cerute de cre­ditorii internaţionali.

"Sunt vremuri care cer sacrificii mari de la greci. De aceea este de mare im­portanţă să primim semnale de spri­jin de la partenerii europeni", a decla­rat premierul. El a adăugat că până în 2012 Grecia va avea surplus bugetar.

O misiune de experţi ai CE, BCE şi FMI se află săptămâna aceasta la Atena pentru a evalua progresul Greciei în re­du­cerea datoriilor. Misiunea va decide da­că Grecia va primi sau nu în con­ti­nuare ajutor financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO