Business Internaţional

„Grecia tot va ajunge la mana FMI, mai devreme sau mai tarziu”

04.02.2010, 00:00 16

Uniunea Europeana sau Fondul Monetar International vor finevoite sa ofere ajutor financiar Greciei pentru a ajuta statul saiasa din criza datoriilor, este de parere cunoscutul economistNouriel Roubini, scrie Bloomberg.

"Ma astept ca Grecia sa primeasca ajutor financiar", a spusRoubini, economistul devenit celebru dupa ce a prezis cu mai binede un an inainte aparitia crizei financiare mondiale. Sprijinul vaveni "fie direct de la UE sau BCE, fie, solutia pentru care optezeu, Grecia va merge la FMI pentru a primi ajutor", a adaugatRoubini, carea acum cativa ani a afirmat ca urmeaza sa vina o crizafinanciara cumplita si nu a fost luat in serios.

Primul-ministru grec, George Papandreou, a promis la inceputulsaptamanii sa inghetele salariile angajatilor din sectorul public,ca masura a unui plan pe trei ani de reducere a celui mai maredeficit bugetar de la nivel de uniune. Grecia, care a avut anultrecut un deficit de 12,7% din PIB, incearca sa convingainvestitorii ca poate sa readuca deficitul in limitele impuse deUE, la sub 3%.

Situatia dificila din Grecia a produs tulburari pe piete innenumarate randuri. Cel mai recent asalt asupra pietelor financiarea venit din partea fondurilor monetare dupa ce o comisie de expertide la Atena a anuntat Parlamentul ca a descoperit "datorii ascunse"in valoare de 40 mld. euro.

Grecia ar trebui sa adopte "un plan fiscal credibil, care sa sebazeze in mare parte pe reduceri de cheltuieli bugetare pe careguvernul le poate controla", mai degraba decat sa impuna majoraride taxe si solutii de urgenta care depind de alti factori.

"Esecul in a adopta masurile dure necesare ar atrage atentiaasupra unui adevar istoric dureros: nicio uniune monetara nu asupravietuit fara o uniune fiscala si politica", a mai completatRoubini.

Grecia a castigat sprijinul UE care sustine planul menit sascoata tara din criza.

Ce masuri a luat Grecia

  • Majorarea taxelor pe combustibil va contribui semnificativ lacapitolul venituri in decurs de doar cateva saptamani. In acest anaceasta masura este asteptata sa aduca venituri suplimentare de 1mld. euro, respectiv 0,4% din PIB.
  • Perfectionarea mecanismului de colectare a taxelor siimpozitelor, care anul trecut s-a aflat la un pas de colaps.
  • Reducerea valorii totale a salariilor din sectorul public cu10%.
  • Inghetarea salariilor pentru cei ce lucreaza in agentiileguvernamentale si reducerea alocatiilor.
  • Reducerea cheltuielilor operationale ale MinisteruluiApararii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO