Business Internaţional

Grecia trebuie să dea înapoi fonduri europene de 350 mil. €

Autor: Gabriel Razi

07.11.2010, 23:15 22

Grecia va fi nevoită să returneze Comisiei Europene 350 mil.euro (495 mil. $) pentru încălcarea prevederilor Politicii AgricoleComune (PAC), scrie presa străină.

Suma pe care Grecia va fi nevoită să o plătească include 210,9mil. euro pentru deficienţele sistemului de identificare aparcelelor agricole pe baza căruia se calculează subvenţiile.Restul sumelor ce se vor întoarce în bugetul UE se datoreazădeficienţelor de management, control şi verificare a sistemului deplăţi. Grecia a fost nevoită să înapoieze din 1999 şi până acumfonduri în valoare de 1,78 miliarde de euro pentru nerespectareaprevederilor PAC.

"Facem toate eforturile pentru a asigura cel mai bun controlposibil pentru cheltuielile agricole pentru a fi siguri că baniicontribuabililor nu sunt irosiţi", a declarat comisarul europeanpentru agricultură, Dacian Cioloş.

Fondurile pe care Uniunea Europeană le cere înapoi pentruîncălcarea PAC totalizează 578,5 mil. euro şi afectează 19 statemembre ale UE, printre care şi România. Statele membre ale UE suntresponsabile pentru plăţile pe care le fac către fermieri, dar şipentru controlul modului în care aceste fonduri sunt cheltuite, întimp ce Comisia Europeană se asigură că prevederile PAC suntrespectate, în caz contrar impunând sancţiuni.

Polonia va fi sancţionată cu 15 mil. euro pentru ineficienţasistemelor de verificare a plăţilor agricole, cât şi pentrunereguli în transportul cerealelor şi zahărului.

România şi Portugalia urmează să returneze la bugetul UEaproximativ 40 mil. euro fiecare pentru nereguli similare însistemele de control al plăţilor, în timp ce Bulgaria va fisancţionată cu 20 mil. euro.

Comisia Europeană va recupera fonduri agricole şi de la ţări caCipru, Cehia, Danemarca, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Spania sauUngaria.

Cea mai mare amendă este cea a Greciei, dar şi Italia, Franţasau Olanda vor returna fonduri agricole substanţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO