Business Internaţional

Grecia va cere un răgaz de doi ani pentru a face ordine în buget

Grecia va cere un răgaz de doi ani pentru a face ordine în buget

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

21.06.2012, 16:38 267

Informaţia, preluată de publicaţiile şi televiziunile elene, confirmă declaraţii făcute pentru AFP de un consilier al fostului guvern condus de Lucas Papademos.

Grecia s-a angajat să ajungă la echilibru bugetar până la sfârşitul lui 2014, în schimbul celor două programe de salvare, de 110 miliarde euro şi respectiv 130 de miliarde de euro.

Un prim mesaj privind dorinţa de prelungire a termenului va fi dat la reuniunea Eurogroup din această după-amiază, de ministrul interimar de Finanţe Georges Zanias.

Această solicitare figurează în programul celor trei partide din Grecia care au convenit miercuri să formeze un guvern condus de conservatorul Antonis Samaras,. în urma alegerilor din 17 iunie.

"Obţinerea unei prelungiri nu va fi dificilă, dar va implica un nou ajutor de 20 de miliarde de euro până în 2015, pentru că Grecia nu va putea reveni pe pieţele internaţionale de împrumut", a explicat consilierul.

Principalul argument al autorităţilor de la Atena pentru revizuirea memorandmului este vidul politic din ultimele două luni, care a expus ţara la întrarea în faliment la jumătatea lunii iulie.

Grecia ar putea beneficia astfel de doi ani suplimentari pentru echilibrarea finanţelor publice şi trecerea pe excedent, exceptând plata datoriilor, din 2016 în loc de 2014.

Preşedintele Eurogroup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a avertizat marţi că nu vor avea loc schimbări profunde ale programului de reforme cerute Greciei, el evocând o mai bună eşalonare a termenelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO