Business Internaţional

Grecii nu ies din recesiune nici anul viitor

05.05.2010, 23:08 14

Economiile poloneza si slovaca vor inregistra anul acesta celemai rapide ritmuri de crestere din Uniunea Europeana (UE), derespectiv 2,7% fiecare, potrivit prognozei de primavara a ComisieiEuropene. La polul opus, alte sase tari din UE vor consemna declineconomic, printre acestea numarandu-se si Grecia, care va avea anulacesta o scadere economica de 3%, urmand ca in 2011 sa fie singuratara din blocul comunitar care va ramane pe minus, cu un declin de0,5%.

Economia celor 27 de state ce fac parte din UE va creste inmedie anul acesta cu 1%, dupa care in 2011, avansul va fi maipronuntat, de 1,7%.

Comisia Europeana a revizuit in crestere prognozele privindevolutia economica pentru o serie de state, printre care siRomania, astfel ca Produsul Intern Brut (PIB) al tarii noastre vaurca cu 0,8% in 2010, dupa ce anul trecut a suferit o contractie de7,1%. Economia romaneasca urmeaza sa marcheze anul viitor unadintre cele mai puternice cresteri din UE, de 3,5%.

In acelasi timp, Ungaria si Bulgaria vor avea in 2010 cresterieconomice nule, in timp ce PIB-ul ceh va urca cu 1,6%.

"Principalele motoare ale acestei reveniri sunt resuscitareacontinua a comertului international si a fluxurilor de capitalstrain, acestea din urma reflectand aversiunea la risc in scadere apietelor internationale de capital, dar si perceptia imbunatatita ainvestitorilor straini cu privire la economia poloneza", potrivitcomunicatului emis de Comisia Europeana. Astfel, Polonia, singuratara europeana care a reusit sa evite recesiunea anul trecut, vacontinua sa conduca plutonul iesirii din criza a tuturor statelorde pe Batranul Continent.

Germania si Franta vor inregistra anul acesta cresteri de 1,2,respectiv 1,3 procente. Zona euro va avea in ansamblu un avans de0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO