Business Internaţional

Grecii si-au taiat singuri craca de sub picioare

20.05.2010, 23:06 43

Un fost comisar european de origine greaca acuza banca centralaa Greciei de incurajarea operatiunilor de vanzare in lipsa (nakedshort selling) de obligatiuni grecesti prin modificareareglementarilor pe platforma sa electronica de tranzactionare deobligatiuni anul trecut, scrie Financial Times.

Vasso Papandreou, deputat al partidului socialist deguvernamant, a formulat acuzatiile in cadrul unei scrisori adresateparlamentului: "Banca Greciei cunostea situatia fiscala negativa atarii. De ce a incurajat speculatiile?".

Intrebarea deputatului, sustinuta de alti zece deputati,reflecta temerile in crestere din cadrul partidului socialist cuprivire la o evidenta contradictie de strategie in abordarea crizeidatoriilor din Grecia.

Primul-ministru elen George Papandreou sustine ca crestereaputernica a dobanzilor obligatiunilor de stat, care a avut dreptrezultat apelul Greciei la ajutorul partenerilor din zona euro siFMI, a fost generata de operatiuni sustinute de vanzare in lipsa deobligatiuni grecesti de catre speculatori si fonduri dehedging.

In timpul unei vizite in Statele Unite efectuate la inceputulacestui an, primul-ministru a cerut impunerea de sanctiuni la nivelinternational impotriva operatiunilor de naked short selling.

Scrisoarea de sase pagini adresata parlamentului contine detaliiale masurilor luate anul trecut de catre banca centrala, masuricare par sa fi facilitat operatiunile de vanzare in lipsa.

Luna trecuta, banca a anulat modificarile introduse pe platformade tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO