Business Internaţional

Grupul BP se scufunda cu 12% pe bursa si trage dupa el si pietele europene

Grupul BP se scufunda cu 10% pe bursa si trage dupa el si pietele europene
10.06.2010, 11:44 42

Actiunile grupului BP au continuat sa se prabuseasca joi pepietele de capital din Europa mai rapid decat bucatile dinplatforma petroliera care a explodat in luna aprilie in GolfulMexic, evolutia companiei afectand principalii indici bursieri depe continent.

Cotatia bursiera a companiei petroliere a atins joi dimineataminimul ultimilor 13 ani, dupa o scadere de 12% in debutul sedinteide tranzactionare. De cealalta parte a oceanului, compania pierdusepe piata americana aproape 16% in sedinta de miercuri, potrivitBloomberg.

Indicele de referinta Stoxx Europe 600 al burselor europene acazut cu 0,8% pana la ora 10:22 si se plaseaza acum cu 10% submaximul acestui an, inregistrat pe 15 aprilie. BP a condus undeclin puternic al actiunilor din sectorul energetic, dupa aparitiaunor estimari care arata ca putul de extractie deteriorat in urmaexploziei deverseaza mai mult petrol in apele Golfului Mexic decatse estima anterior.

Declinul titlurilor listate de companie a inceput la sfarsitullunii aprilie, dupa ce accidentul de la platforma DeepwaterHorizon, din Golful Mexic, a provocat ceea ce autoritatileamericane numesc cel mai mare dezastru ecologic din istoria tarii.Pana la inceputul acestei saptamani, actiunile BP pierdusera peste30% din valoarea pe care o aveau inaintea accidentului.
Comentariile presedintelui american Barack Obama nu au facut decatsa inrautateasca perspectiva asupra companiei. Intr-un interviutelevizat, el a spus ca daca ar fi fost dup el, CEO-ul BP nu ar maifi lucrat acum pentru ca a subestimat efectele incidentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO