Business Internaţional

Grupul ungar MOL are 1 mld. dolari pentru achiziţii

Grupul ungar MOL are 1 mld. dolari pentru achiziţii

Foto Cristina Nichituş

Autor: Alexandru Matei

28.07.2011, 00:05 426

Compania petrolieră MOL din Ungaria are resurse financiarepentru a putea face o achiziţie de peste un miliard de dolari (691mil. euro) şi examinează posibile ţinte în regiune, printre care şigrupul polonez de rafinare Lotos, a declarat directorul executivJozsef Molnar, citat de Budapest Business Journal.

"Creşterea organică este mai impor­tantă astăzi pentru MOL, daranalizăm oportunităţile din regiune, chiar şi Lotos, în ciudadistanţei geografice", a declarat Molnar.

Polonia este aşteptată să aleagă un cumpărător pentruparticipaţia majoritată în cadrul Lotos la începutul lui 2012.Par­ticipaţia de 53% a guvernului este estimată la crica 3 miliardede zloţi (1,08 miliarde de dolari, 750 mil. euro) la preţul actualal acţiunilor.

Molnar a mai spus că MOL, care este cea mai mare companielistată din Ungaria, deşi ar putea efectua cel puţin o achiziţie depeste un miliard de dolari, în prezent nu găseşte prea multecompanii scoase la vânzare care să merite a fi cumpărate.

Capacitatea MOL de a contracta împrumuturi a crescut după ceguvernul ungar a cumpărat un pachet de 21,2% din companie deţinutde grupul rus Surgut­neft­egaz pentru 1,88 miliarde de euro într-otranzacţie ce a fost finalizată pe 6 iulie.

Recent, Janos La­zar, un membru al parti­dului de guver­nământFidesz, a de­clarat că statul ungar s-ar putea folosi de MOL pentrua îşi spori influenţa în sectorul energetic din Europa Centrală şide Est. "Sectorul energiei este o zonă în care statul ungar poatefi cu siguranţă competitiv. MOL şi MVM reprezintă oportunităţipentru noi în Europa Centrală şi de Est. Deţinem un avantajcompetitiv în regiune şi nu ar trebui să-l pierdem. Se pot facefoarte mulţi bani", spunea recent Lazar.

În război cu Croaţia

MOL ar putea folosi acţiunile pe care le deţine statul saucompania pentru a-şi majora parti­cipaţia în cadrul sub­sidiareisale croate INA, a mai spus Mol­nar.

Acţiunile MOL "ar putea juca un rol important în re­zolvareasituaţiei de la INA", care în prezent seamănă cu o "zonă derăzboi". MOL deţine în cadrul INA o participaţie de 47,47%, în timpce statul croat are 44,84% din acţiuni.

Tensiunile dintre MOL şi Croaţia au apărut pe fondulîncercărilor guvernului croat de a câştiga mai multă influenţă încadrul INA. Procurorii croaţi au început o investigaţie cu privirela acuzaţiile de dare de mită de către oficiali ai companiei ungarepentru a prelua controlul asupra manage­mentului INA.

Participaţie cu probleme

Participaţia de 21,2% din MOL pe care statul ungar a cumpărat-ocu banii nefolosiţi din ajutorul de la UE şi FMI a devenit oproblemă în 2009, când grupul austriac OMV a anunţat surprinzătorcă vinde acţiunile MOL pe care le cumpărase în timp către companiarusă Surgutneftegaz, pentru 1,4 miliarde de euro, dublu faţă devaloarea acestora la preţul pieţei de atunci.

Tranzacţia a fost considerată de MOL o încercare de preluareostilă, iar autorităţile au luat contramăsuri, precum refuzul de aînregistra Surgut ca acţionar din cauza lipsei de transparenţăprivind structura acţio­nariatului. De asemenea, companiei ruse i-afost interzisă exercitarea dreptului de vot la adunările generaleale acţionarilor.

Cumpărarea participaţiei de către Sugurt venea într-un moment încare mulţi producători ruşi de petrol încercau să cumpere rafinăriişi reţele de distribuţie în Europa pentru a se apropia de clienţiifinali. Mare parte a petrolului procesat în rafinăriile MOL provinedin Rusia şi este produs de Surgut.

Istoria participaţiei disputate începe în anii 2000, când OMV aînceput să achizi­ţioneze acţiuni MOL, ajungând să deţină timp demai mulţi ani 10% din compania ungară.

O schimbare majoră a venit în 2007, când, încercând să preiagrupul ungar, OMV a cumpărat de la miliardarul rus MegdetRahimkulov acţiuni care au făcut ca participaţia sa să ajungă la21%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO