Business Internaţional

Guvernatorul băncii centrale din Ungaria are zilele numărate

24.06.2010, 23:03 9

Partidul aflat la putere în Ungaria Fidesz este pregătit săsprijine orice iniţiativă a Cabinetului de la Budapesta prin careguvernatorul băncii centrale, Andras Simor, să fie înlocuit, adeclarat Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al Fidesz, citatde Portfolio.hu.

Într-un fel sau altul, Fidesz va reuşi ca salariile lunare aleoficialilor de la banca centrală să fie limitate la 2 mil. forinţi(circa 7.100 euro), a mai spus Lazar. Simor este al doilea cel maibine plătit oficial de la stat din Ungaria, primind lunar unsalariu de 8.011.800 de forinţi (circa 28.000 de euro).

Fidesz i-a aruncat mănuşa lui Simor cu mult timp în urmă, iaratunci când partidul de centru-dreapta a fost reales la putere înaprilie, reprezentanţii săi, printre care şi premierul ViktorOrban, au demarat o puternică campanie împotriva guvernatoruluimaghiar.

Simor, al cărui mandat expiră în 2013, a fost blamat nu depuţine ori în ultimele două luni pentru implicarea sa în o serie deinvestiţii realizate de o companie cu sediul în Cipru. "Considerămcă este intolerabil pentru un guvernator al băncii centrale ungaresă fie implicat în afaceri externe, să îşi ducă veniturile înstrăinătate", a spus Lazar.

Luni, când consiliul monetar al băncii centrale ungare amenţinut dobânda de referinţă la un minim record de 5,25% pentru adoua lună consecutivă, Simor a catalogat planurile guvernului de laBudapesta de a reduce salariile din sectorul public, inclusiv pecele ale angajaţilor băncii centrale, ca fiind un atac politic laindependenţa instituţiei ce realizează politica monetară aUngariei.

Analiştii sunt de părere că încercările partidului deguvernământ de a-l înlătura pe Simor ar putea tulbura în continuarepieţele, care oricum sunt încă fragile, dar ar putea crea tensiunişi în relaţia cu Banca Centrală Europeană.

Fidesz deţine însă o majoritate legislativă de două treimi, careîi permite să modifice legile importante, inclusiv cele referitoarela banca centrală sau la constituţie, care guvernează de altfeloperaţiunile băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO