Business Internaţional

Guvernatorul bancii centrale italiene, in pericol de a-si pierde postul

25.11.2005, 21:20 17

Comisia Europeana va lua masuri juridice impotriva bancii centrale a Italiei si a guvernatorului acesteia in legatura cu modul in care au administrat recentele evenimente din sistemul bancar italian, noteaza BBC News.

Anuntul a fost facut de catre Charlie McCreevy, comisarul european responsabil cu piata interna, care a mai adaugat ca actiunile Comisiei vor fi demarate luna viitoare, cel mai tarziu pana la finele anului.

Reprezentantii celei mai mari banci olandeze, ABN Amro, au declarat ca banca centrala a Italiei a incercat sa blocheze oferta inaintata de catre ei pentru preluarea bancii Antonveneta, in cursul acestui an.

Antonio Fazio, guvernatorul bancii centrale a Italiei, a fost acuzat in mai multe randuri de catre oficialii grupului olandez ca a abuzat de pozitia pe care o detine si a incurajat fuziunea dintre Antonveneta si Banca Popolare Italiana (BPI).

In pofida faptului ca a fost numit guvernator al bancii centrale italiene pe viata, Fazio este acum supus la presiuni din partea mediului de afaceri din Italia pentru a renunta la functia sa.

Comisarul McCreevy a anuntat ca va acuza autoritatile italiene ca au pus in pericol libera circulatie a capitalurilor, dar si libertatea unei companii de a opera intr-un stat membru. Ambele acuzatii contravin legislatiei generice din domeniul concurentei in spatiul pietei unice a UE.

"Nu am semnat inca scrisoarea oficiala, dar voi face acest lucru inainte de Craciun", a declarat McCreevy. Oficialul european a mai spus ca este vorba de acuzatii referitoare la violarea dreptului la libera concurenta.

De altfel, guvernatorul Antonio Fazio a fost supus si investigatiilor magistratilor din Italia, care l-au chestionat luna trecuta timp de mai multe ore in legatura cu scandalul respectiv.

Acesta a izbucnit in luna august a acestui an, cand au fost date publicitatii mai multe inregistrari ale unor convorbiri telefonice in care seful bancii centrale a Italiei il sfatuia pe fostul presedinte al Bancii Popolare Italiana (BPI) in legatura cu modul in care ar trebui sa abordeze preluarea Antonveneta.

Dupa mai multe luni de confruntari pe pietele financiare italiene, olandezii de la ABN Amro au reusit sa achizitioneze participatia majoritara in cadrul bancii Antonveneta pe 26 septembrie, dupa ce autoritatile italiene au blocat in sfarsit oferta ilegala a BPI.

Olandezii au platit 3,2 miliarde de euro pentru aproape 40% din actiunile Antonveneta, detinute anterior de institutia italiana de credit BPI si partenerii acesteia.

Participatia totala a ABN Amro in cadrul Antonveneta a crescut astfel pana la aproape 70%, oficialii bancii olandeze reiterandu-si interesul pentru actiunile ramase, la un pret asemanator cu cel platit in cadrul ultimei tranzactii.

Legislatia europeana din domeniul concurentei permite autoritatilor nationale de supraveghere a pietei bancare dreptul de veto asupra preluarilor doar in situatii exceptionale, in care siguranta bancilor sau a sistemului financiar sunt puse in pericol.

Deocamdata, autoritatilor italiene li s-a lasat un ragaz in care pot remedia efectele scandalului prin modificarea legislatiei nationale. In cazul in care modificarile nu vor fi considerate suficiente, Comisia va trimite cazul spre judecata Curtii de Justitie Europene, iar Italia ar putea fi fortata sa-si schimbe legile concurentiale. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO