Business Internaţional

Harta celor mai căutate destinaţii de vacanţă ale europenilor. Unde pleacă românii în fiecare an

Harta celor mai căutate destinaţii de vacanţă ale...

Autor: Octavian Calei

22.02.2014, 19:01 2131

Vacanţa de vis a celor mai mulţi turişti înseamnă călătoria într-o ţară exotică şi depărtată, însă în realitate majoritatea europenilor îşi petrec concediile nu foarte departe de casă, la mare căutare fiind cele mai apropiate locuri însorite, scrie site-ul Quartz.

Un studiu publicat de Comisia Europeană arată că 57% din europeni şi-au petrecut vacanţele în ţara lor anul trecut. Peste 80% din greci, croaţi şi italieni au preferat să-şi facă concediile aproape de casă în timp de belgienii, luxemburghezii şi maltezii au preferat în proporţie de mai bine de două treimi să viziteze un alt stat.

Aproape jumătate din locuitorii UE preferă vacanţele la mare, fapt ce explică îndreptarea cu preponderenţă spre sud a celor mai mulţi europeni atunci când părăsesc graniţele statelor de origine.

În jur de 15% din rezidenţii UE şi-au petrecut vacanţa în Spania anul trecut, fiind cea mai preferată destinaţie, urmată de Franţa şi Italia.

Cu toate că harta arată cele mai vizitate destinaţii de vacanţă practicate de rezidenţii fiecărei ţări europene, acestea nu sunt neapărat şi cele preferate. De exemplu, locuitorii din Finlanda traversează golful pentru a petrece vacanţele în Estonia şi viceversa, însă majoritatea respondenţilor au spus că ar fi preferat Spania. De asemenea, nemţii, care merg cel mai adesea în Austria, ar prefera tot Spania.

Aproape 11% din europenii participanţi la studiul Comisiei Europene au spus că în 2014 nu-şi vor lua concediu, nici chiar pentru o vacanţă în ţară. În 2013, 6% din respondenţi nu au călătorit deloc în altă ţară pentru a-şi petrece timpul liber.

Cei mai mulţi europeni care nu vor merge în vacanţă anul acesta provin din cele mai afectate economii ale zonei euro – Grecia, Cipru şi Spania. Turiştii britanici, germani şi nordicii vor umple plajele acestor ţări însorite şi probabil vor ameliora situaţia economiilor locale.

Conform studiului realizat de CE, 9% din români nu au plecat în vacanţă anul trecut, iar pentru 2014 pragul se va menţine la acelaşi nivel.

În 2013, bulgarii au fost europenii care au rămas în cel mai mare procent în ţară, 19%, urmaţi de slovaci - 13% şi italieni – 10%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO