Business Internaţional

Helu, Gates si Buffett, cei mai bogati trei oameni din lume, detin active cat pib-ul Romaniei

Helu, Gates si Buffett, cei mai bogati trei oameni din lume, detin active cat pib-ul Romaniei
12.03.2010, 00:00 130

Cei mai bogati trei oameni din lume au o avere cumulata de 153,5miliarde de dolari (113 mld. euro), cat Produsul Intern Brut alRomaniei in 2009 (circa 116 mld. euro). Daca ar fi dat cele 20 demiliarde de dolari pe care Romania i-a primit de la institutiileinternationale, oricare dintre ei s-ar fi aflat in continuare intop zece al celor mai bogati oameni din lume. Daca ar fi vrut sainvesteasca in Romania, mexicanul Carlos Slim Helu ar fi avut banide ajuns incat sa cumpere o companie cu o capitalizare de zece orimai mare decat a Petrom (5,4 miliarde de dolari). Cu cei 53,5 mld.dolari (39,3 mld. euro), mexicanul ar putea cumpara toate cele800.000 de locuinte din Bucuresti (estimate la un pret mediu de50.000 de euro).

1. Carlos Slim Helu

Omul de afaceri mexican in varsta de 70 de ani si-a construit unadevarat imperiu al telecomunicatiilor dupa ce in urma cu douadecenii a cumparat monopolul de stat din domeniul telefoniei.Averea sa a urcat in 2009 cu 18,5 mld. dolari, pana la aproximativ53,5 mld. dolari. Actiunile America Movil, piesa de rezistenta dinportofoliul de firme ale lui Slim, au reusit sa avanseze anultrecut cu 56%, potrivit statisticilor Bloomberg. Compania activeazain 18 tari din emisfera vestica, printre care Mexic, Brazilia siStatele Unite. Este o persoana extrem de discreta si de simpla,fiind putin cunoscut in afara Americii de Sud. La varsta de 26 deani, deja avea o avere de 40 mil. dolari, pe care a reusit sa oextinda puternic in timpul crizei economice de la inceputul anilor'80, cand a achizitionat o serie de companii cu probleme contraunor sume modice, transformandu-le ulterior in adevarate mine deaur. Helu este unul dintre cei mai mari actionari ai influentuluicotidian american The New York Times.

2. William (Bill) Gates III

Cu o avere de 54 mld. dolari, americanul este un obisnuit alprimelor pozitii ale ierarhiei intocmite de revista Forbes. Invarsta de 54 de ani, Gates este co-fondator al Microsoft, companieale carei actiuni au crescut cu aproape 50% in ultimele 12 luni.Peste 60% din averea sa consta in afaceri in afara gigantuluiMicrosoft, printre care si investitii in cadrul lantului hotelierFour Seasons sau al postului de televiziune Televisa. A renuntat in2008 la conducerea Microsoft. Gates a fost liderul clasamentuluiintre 1995 si 2007 si in 2009.

3. Warren Buffett

Cunoscut in intreaga lume drept unul dintre cei mai de succesinvestitori din istorie, Buffett a recuperat in ultimul an 10 mld.dolari din ceea ce pierduse in perioada crizei. Supranumit"Oracolul din Omaha", el a reusit sa transforme compania de textileBerkshire Hathaway intr-unul dintre cele mai importante grupurifinanciare din lume. A pariat pe revenirea industriei feroviare,achizitionand pentru suma de 26 mld. dolari gigantul BurlingtonNorthern Santa Fe. Investitorul in varsta de 79 de ani are o averede circa 47 mld. dolari. Este de parere ca SUA au reusit sasupravietuiasca crizei, insa avertizeaza ca revenirea va filenta.

4. Mukesh Ambani

Este cel mai bogat asiatic si totodata detine cea mai valoroasacompanie indiana, Reliance Industries, pe care a mostenit-o de latatal sau. Dupa decesul acestuia din urma, Mukesh si fratele sausi-au impartit afacerile, miliardarul indian preluand operatiuniledin domeniul petrolului, gazelor si produselor petrochimice. Mukeshse situeaza pe pozitia a patra in topul Forbes, cu o avere de 29mld. dolari, in crestere fata de anul trecut cu aproape 10 mld.dolari. El se va muta curand in casa sa de 27 de etaje din centrulMumbai-ului. Cladirea este considerata cea mai scumpa locuinta dinlume, fiind evaluata la 1 miliard de dolari.

5. Lakshmi Mittal

In varsta de 59 de ani, Mittal este proprietarul celui mai mareproducator de otel din lume, ArcelorMittal, cu operatiuni si inRomania. Locuieste in prezent la Londra si are o avere estimata la28,7 mld. dolari. A castigat in decembrie 1,1 mld. dolari dinvanzarea participatiei sale in cadrul unei rafinarii din Kazahstan.Totodata, face parte din board-ul de conducere al bancii americanede investitii Goldman Sachs si al grupului aeronautic europeanEADS. Nora sa, Megha, a achizitionat recent casa de moda germanaEscada, care intrase in insolventa.

Trei romani in topul miliardarilor

Romania are trei reprezentanti in topul Forbes, Dinu Patriciufiind considerat cel mai bogat roman, cu o avere de circa 2,2 mld.dolari. Este urmat de Ioan Niculae, proprietarul grupuluiInterAgro, cu o avere de 1,1 mld. dolari, dar si de omul de afaceriIon Tiriac, care detine 1 mld. euro. In Europa Centrala si de Est,topul miliardarilor este dominat de cehul Petr Kellner, care ocupapozitia 89, cu o avere estimata la 7,6 mld. dolari. Are companii insectorului asigurarilor si imobiliar si a inceput sa investeasca siin media. La finalul anului trecut, el a achizitionat publisherulEuronews pentru suma de 4,2 mil. dolari. Cei mai multi miliardarise regasesc insa in Ucraina, cu afaceri in domeniul otelului saubancar. Omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov are o avere depeste 5 mld. dolari, in timp ce Kostiantin Jevago, ce detine putinpeste 1 mld. dolari, este cel mai tanar ucrainean prezent inierarhia Forbes. In Polonia exista patru miliardari in dolari,remarcandu-se Jan Kulczyk, cu afaceri in domeniultelecomunicatiilor, al petrolului si al berii si cu o avere de 2,1mld. dolari. Ungaria si Bulgaria nu au niciun reprezentant in topulForbes de anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO