Business Internaţional

Iarna grea a inghetat redresarea economiei britanice

25.04.2010, 23:06 17

Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii s-a extins inprimul trimestru cu 0,2%, potrivit biroului national de statisticade la Londra, scrie BBC News. Economia britanica si-a continuattendinta de iesire din recesiune si in primele trei luni aleanului, desi usor mai modest decat anticipasera initialeconomistii.

Spre comparatie, PIB-ul britanic a crescut in al patruleatrimestru al anului trecut cu 0,4%, desi estimarile initialeindicau un avans mai mic, de doar 0,1%.

Vremea destul de aspra de la inceputul acestui an a avut unefect nefavorabil asupra productiei companiilor britanice, inspecial in sectorul industrial si de retail, a anuntat biroullondonez de statistica, insa in ciuda conditiilor climaticenefavorabile, productia din industria maufacturiera a crescut 0,7%,in timp ce sectorul de utilitati a consemnat un avans de 2,5%.

Cresterea economica din primul trimestru a avut la baza inspecial evolutia pozitiva a sectorului de servicii financiare, carea urcat cu 0,6%. In acelasi timp, sectorul de retail, hoteluri sirestaurante a marcat un declin de 0,7%.

"Cresterea de ansamblu din primul trimestru a fost, in mod cert,influentata negativ de vremea foarte aspra din ianuarie, iarmajoritatea indicatorilor sugereaza faptul ca a existat o redresaresustinuta dupa aceasta luna", a declarat Howard Archer,economist-sef in cadrul IHS Global Insight.

"Mai mult, exista sanse ca avansul economic din primul trimestrusa fie revizuit in viitor, in conditiile in care din ce in ce maimulte date corespunzatoare lunii martie devin disponibile si aratao imbunatatire a activitatii (economice - n.r.)", a adaugatArcher.

La polul opus, Institute of Directors, care reuneste lideriibritanici din lumea afacerilor, a anuntat ca redresarea economieibritanice este asteptata mai degraba sa fie in forma de L decat deV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO