Business Internaţional

IBM şi HP s-au aprovizionat ilegal cu minereuri din Coreea de Nord

IBM şi HP s-au aprovizionat ilegal cu minereuri din...

Autor: Alexandru Nanu

05.06.2014, 15:27 1398

O nouă lege le cere companiilor americane să raporteze informaţii cu privire la furnizorii lor, proiectată pentru a descuraja afacerile cu mine controlate de către grupurile mafiote din Africa. Dar esenţa conflictului mineralelor a înregistrat o tendinţă surprinzătoare care apare şi pe alte continente decât cel African, scrie Bloomberg.

Printre cele 1.277 de companii americane care au depus documentaţia privind lista cu furnizori înainte de termenul limită, 68 au menţionat în documentul depus la SEC(autoritatea bursieră din SUA), că fac afaceri cu Banca Centrală Coreei de Nord, te o ţara condusă de un dictator  de 31 de ani, care şi-a omorât anul trecut unchiul doar pentru a dovedi cât de puternic este. SUA a sancţionat din punct de vedere economic Coreea de Nord încă din 1950. Organizaţia Naţiunilor Unite menţine propriile sancţiuni pentru a descuraja dezvoltarea de arme nucleare din Coreea .

Compania de consultanţă pe probleme mediu Claigan Enviromental, a centralizat datele care  arată că  zeci de companii desemnează  Coreea de Nord în calitate de furnizor, inclusiv giganţi ca IBM şi HP.

 “În ianuarie, după ce s-a presupus că Banca Centrală din Coreea de Nord este folosită drept paravan pentru câteva dintre companiile coreeene furnizoare ale gingantului producător de produse IT, compania HP a luat măsuri imediate pentru a lansa investigaţii", a declarat Michael Thacker, purtător de cuvânt al HP. "Până în prezent, informaţiile pe care le-am primit nu arată că minerale obţinute din Coreea de Nord au fost incluse în produsele HP", a spus purtătorul de cuvânt.

 

Documentele depuse de IBM consemnau că în produsele sale poate exista aur procesat în  Coreea de Nord. Douglas Shelton, purtător de cuvânt al companiei, a refuzat să comenteze, spunând doar că IBM se aşteaptă ca furnizorii să "procure minerale din surse responsabile."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO