Business Internaţional

IMM-urile, motoarele economiilor din Est, se zbat sa reziste in fata recesiunii, in timp ce bancile nici nu se gandesc sa dea drumul la credite

19.10.2009, 23:20 142

Companiile mici si mijlocii (IMM-uri) reprezinta un actorimportant pe pietele din Europa Centrala si de Est, ele jucandrolul de principal angajator si cel mai mare contribuitor laProdusul Intern Brut al tarilor din regiune.

Criza financiara a afectat insa acesti jucatori pentru careevaporarea cererii interne si externe, reducerea lichiditatilor depe piata si inasprirea conditiilor de creditare au avut in multecazuri rolul unei "sentinte la moarte". Cu exceptia Poloniei, undenumarul falimentelor din primele noua luni ale anului a ramas sub1.000, in toate celelalte state, recesiunea a doborat multeIMM-uri. Romania este de departe cea mai afectata, in conditiile incare in primele sase luni ale anului peste 100.000 de IMM-uri audat faliment, din totalul de 600.000 inregistrate la ministerulaferent.

Pentru a ramane pe piata, aceste firme au apelat la diversemasuri de reducere a costurilor, precum disponibilizari, reducerisalariale, sau reducerea cheltuielilor administrative. Acestemasuri, anunta Uniunea IMM-urilor din Cehia, ar putea salva dinfaliment multe firme in 2009, insa supravietuirea in 2010 va fifoarte dificila daca nu se va remarca o imbunatatire a situatieieconomice.

Toate aceste masuri risca sa ramana fara rezultat insa daca inviitorul apropiat cererea nu isi va reveni, iar bancile nu vordeschide portile la creditare. In Polonia, aproximativ 65-70% dintotalul bancilor au redus in trimestrul doi accesul la creditareatat pe termen scurt, cat si lung pentru IMM-uri, si planuiau samentina masurile drastice si in trimestrul trei, in pofidacresterii cererii pentru finantari, potrivit unui studiu al banciicentrale.

Creditele de care beneficiau aceste firme inainte de izbucnireacrizei au ramas acum doar o amintire. In pofida flexibilitatiiacestor companii, ele nu ofera acelasi nivel de siguranta pentrubanci precum marile corporatii. IMM-urile reprezinta in fiecarestat din Est principalul motor de crestere al economiei,contribuind cu cel putin 50% la PIB.

Polonia

  • 9 milioane de polonezi, sau 70% din forta de munca, suntangajati de IMM-uri - companii cu mai putin de 250 de angajati,conform datelor agentiei de presa Thomson Reuters.
  • 50 % aduc IMM-urile la Produsul Intern Brut al Poloniei, pe opiata estimata la 38 de milioane de consumatori.
  • 50 mld. zloti (11,87 mld. euro) pe an reprezinta veniturile dinimpozite - accize si TVA - cu care IMM-urile contribuie la bugetulde stat, adica 15% din totalul veniturilor bugetare.
  • 497 de firme si-au declarat falimentul in primele noua luni aleanului, comparativ cu 317 pe intreaga perioada a lui 2008, potrivitCoface, asiguratorul de credite.

In prima jumatate a lui 2009 sectorul IMM-urilor a fost lovit descaderea cererii si de inasprirea conditiilor de creditare,potrivit Lewiatan, un grup de business din Polonia. Este deasteptat ca situatia sa se imbunatateasca spre sfarsitul anului,astfel incat vanzarile din 2009 sa fie peste cele din 2008.

Ungaria

  • 60 % din forta de munca activa, respectiv
  • 1,1 milioane de persoane, este angajata in cadrul IMM-urilor -companii cu maxim
  • 249 de angajati, potrivit biroului maghiar de statistica.
  • 26,1% reprezinta contributia sectorului de IMM-uri la productiaindustriala, pe o piata estimata la 10 milioane deconsumatori.
  • 50 % din totalul Produsului Intern Brut este realizat deIMM-uri.
  • 340.000 de IMM-uri - numarul oficial la sfarsitul lui 2008,insa in acest an sunt asteptate sa dea faliment cateva zeci de miide firme. Expertii cred ca numarul falimentelor va creste dacacererea nu isi revine.

In Ungaria, IMM-urile au fost afectate de evaporarea cererii side reducerea accesului la finantare, insa spre deosebire dePolonia, situatia actuala nu prezinta imbunatatiri. Productiaindustriala continua sa fie cu 20% mai mica decat in 2008, iar ceaa IMM-urilor a scazut cu o cincime.

Cehia

  • 50 mil. euro reprezinta cifra de afaceri maxima pe care trebuiesa o aiba o firma pentru a intra in categoria IMM-urilor dinCehia.
  • 80 % este contributia IMM-urilor la Produsul Intern Brut alstatului, ele reprezentand principalul motor al economiei.
  • 20 % din totalul angajatilor reprezinta media de concedieri incadrul IMM-urilor.
  • 6.591 entitati (firme si indivizi) au cerut in primele noualuni ale anului reorganizarea sub protectia legilor falimentului,in crestere cu 70% comparativ cu anul trecut. 58% din totalulcererilor sunt realizate de companii, potrivit Creditreform,agentie de credit.

Uniunea ceha a IMM-urilor a anuntat ca accesul la credite esteprincipala problema cu care se confrunta sectorul. Lipsa definantare conduce la amanarea sau anularea planurilorinvestitionale.

Romania

  • 70 % - contributia IMM-urilor la PIB, potrivit lui ConstantinNita, fost ministru al IMM-urilor.
  • 600.000 de IMM-uri existau in Romania in februarie 2009.
  • 30-40 % dintre IMM-uri ar putea intra in faliment, din cauzacrizei financiare.
  • 90.000 de firme apar in fiecare an in Romania, in timp ce circa40.000 dau faliment.
  • 100.000 de IMM-uri au dat faliment in prima jumatate a anului,majoritatea firmelor confruntandu-se cu scaderea vanzarilor intre21% si 50%, conform unui studiu realizat in luna iunie de FondulNational de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

In Romania, situatia economica dificila a condus la crestereanumarului de falimente. Intre masurile pe care firmele le-au luatpentru a scadea impactul crizei economice: 36% au reduscheltuielile administrative, 19% au redus numarul angajatilor, iar9% au redus veniturile angajatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO