Business Internaţional

Impresionistii nu mai sunt la moda

24.06.2004, 00:00 10

Casa de licitatii Christie's International nu a gasit cumparatori pentru o treime din lucrarile de arta scoase la vanzare in cadrul unei licitatii organizate marti, anunta Bloomberg News.
Casa de licitatii va vinde timp de patru zile lucrari impresioniste, moderniste si contemporane.
Picturile din secolul 19 semnate de Pierre-Auguste Renoir si Camille Pissaro s-au numarat printre lucrarile ce nu au atins pretul minim stabilit de Christie's. Lucrari ale unor artisti ca Alfred Sisley si Eugene Boudin s-au vandut la preturi aflate sub limita de jos a estimarilor casei de licitatii.
Christie's a obtinut 29 milioane de lire sterline (52,8 milioane de dolari) in urma vanzarii, comparativ cu o estimare de 39 milioane de lire sterline.
Picturile datand din secolul 20 au fost vandute la preturi ce au depasit estimarile. De exemplu, lucrarea "Odalisque au Fauteuil Noir" semnata Henri Matisse, o pictura in ulei din anul 1942, a carei valoare a fost estimata la 5,5 milioane de lire sterline, a fost vanduta cu 6,6 milioane de lire sterline, suma ce a inclus comisionul Christie's.
"Lucrarile moderniste incep sa se vanda foarte bine," a declarat Jussi Pylkkanen, specialistul Christie's in vanzarile de lucrari impresioniste si moderniste, in cadrul unei conferinte de presa. Colectionarii ce au acum varsta de 60 de ani au trait in perioada de dupa al doilea razboi mondial si cauta lucrari din acea perioada, a spus acesta.
"Vanzarea a decurs usor," a declarat Pylkkanen, remarcand faptul ca Christie's si-a depasit tinta inferioara de aproximativ 28 milioane de lire sterline.
In urma unei licitatii oganizate luni, Sotheby's Holdings Inc. a obtinut 61,5 milioane de lire sterline, suma ce a inclus comisionul casei de licitatii. Lucrarile scoase la vanzare au inclus picturi semnate de Pablo Picasso, Vincent van Gogh si Edgar Degas. Nici Sotheby's nu si-a atins tinta legata de vanzari.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO