Business Internaţional

In Germania, guvernul si banca centrala se cearta pentru aur

22.12.2004, 00:00 22



Tensiunile latente dintre Guvernul german si banca centrala au explodat la inceputul acestei saptamani, dupa ce Hans Eichel, ministrul de finante, a criticat Bundesbank pentru ca a refuzat sa vanda din rezerva de aur pentru a usura presiunile financiare cu care se confrunta executivul, informeaza Financial Times.



Potrivit lui Eichel, decizia bancii centrale (Bundesbank) de a vinde numai opt tone de aur in urmatoarele noua luni este "foarte greu de explicat".



In conformitate cu un acord semnat de cincisprezece banci centrale europene, Bundesbank ar fi putut sa vanda 120 de tone de aur pana in septembrie 2005, fapt care ar fi adus guvernului venituri in valoare de aproximativ un miliard de euro, sustine Eichel.



Disensiunile dintre banca centrala a Germaniei si executiv s-au accentuat in ultimele luni, cand Bundesbank a inceput sa ceara tot mai insistent Berlin-ului sa restrictioneze cheltuielile bugetare. De asemenea, banca a mai criticat si propunerea formulata de executivul german, de a relaxa reglementarile referitoare la Pactul de Stabilitate si Crestere.



Hans Eichel a recunoscut insa ca deciziile privitoare la rezerva de aur a Germaniei reprezinta strict reponsabilitatea Bundesbank, care este o institutie independenta.



"Este responsabilitatea lor si respect asta. Dar eu primesc destul de des sfaturi de la Frankfurt (n.r.-sediul Bundesbank), asa ca ar trebui cel putin sa pot pune intrebari", a comentat Eichel.



Ministrul de finante a mai spus ca refuzul Bundesbank de a vinde cantitati mari de aur este singular. "Bundesbank va trebui sa explice de ce numai ea, dintre toate celelalte 15 banci centrale care au semnat acordul privind rezerva de aur, nu isi exercita optiunea de vanzare, in ciuda pretului ridicat al aurului", a afirmat Eichel.



Guvernul incearca in prezent sa aduca deficitul bugetar al Germaniei pe 2005 sub limita de 3%, prevazuta in Pactul de Stabilitate si Crestere.



Potrivit lui Axel Weber, presedintele Bundesbank, banca "nu vede, in acest punct, necesitatea de a-si exercita optiunea de vanzare. Rezervele sunt parte a avutiei poporului german si au o valoare simbolica ridicata".



"Vanzarea de aur nu ar trebui sa fie o alternativa pentru consolidarea sustinuta a bugetului de catre guvern", a adaugat Weber.



Economistii au apreciat ca decizia Bundesbank a fost o lovitura grea pentru ministerul de finante. "Acest fapt ne reaminteste ca ambitiile executivului german de a reduce in mod considerabil deficitul pana la pragul admis sunt nerealiste. Ideea de a avea un deficit sub 3% anul viitor este o utopie", a declarat Jurgen Michels, economist la Citigroup.



Alte guverne europene au inceput sa vanda din rezerva de aur, in urma acordului incheiat in acest sens, pentru a accelera procesul de reducere a rezervelor, spun economistii.



In luna martie, bancile centrale au declarat ca vor ridica limita vanzarilor totale de aur, pana la 500 tone pe an, in decurs de cinci ani, pana in septembrie 2009, de la 400 tone, cantitatea prevazuta in acordul anterior, care a expirat in septembrie.



Optiunea de vanzare neutilizata a Germaniei va fi folosita de alte banci centrale care au semnat acordul european, a explicat Bundesbank.



Deficitul bugetar l-a determinat pe ministrul de finante sa solicite transferul celor 3.400 de tone de aur pe care le detine Germania in cuferele guvernamentale. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO